Младо семейство в народни носии качи трите си деца на Шипка

Облеченото в национални носии семейство Виктор и Росена Маринови от Пловдив с трите си невръстни деца изкачи рано заранта в събота 890-те каменни стъпала до Паметника на Свободата в събота, за да поднесе цвете в знак на признателност пред паметта на загиналите преди 143 години опълченци и руски воини при отбраната на Шипченския проход.

Младите хора останаха неприятно изненадани, че по решение на габровския областен управител в последния момент бяха отменени превърналите се в традиция възстановки на августовските боеве от далечната вече 1877 година.

Заедно с пловдивчаните беше и 71-годишният Иван Семерджиев от Велинград, който извървя стръмния път в хайдушко рухо и развят трибагреник. Към тях се присъедини и някогашният старшина от БА, а сега изработващ сувенири от дърво казанлъчанин Георги Георгиев, който сподели, че идва на това свято място за 55-и път и че ще го прави докато го държат краката.

„Тук сме не заради политическите речи, а заради паметта на героите, на които никой не е плащал да оставят костите за свободата на България!“, настоя жена на средна възраст, водеща за ръцете двете си внучета, дошли й на гости за лятната ваканция в габровско село.

За пръв път от години по пътя от град Шипка до върха отсъстваха униформени служители на МВР, едва в самото подножие беше устроено своеобразно КПП, където този път без скенери проверяваха хората за нерегламентирани предмети и алкохол.

До последния паркинг бяха пропускани само автомобили на предварително обадили се в ОД на МВР – Стара Загора журналисти,служители на НСО дори свалиха от една от колите фотограф, който не носеше служебна карта.

До последно не стана ясно кой е официален организатор, според едни това са групичка активисти на Ротари клуб – Габрово, според други нещата тръгнали от фейсбук група, към която се пресъединили половин дузина неправителствени организации от цялата страна.

Липсата на официален организатор била причината и за отсъствието на свещеници, които да отслужат молебена за душите на героите, обясни директорът на НПМ „Шипка Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов, който на практика беше единственият официален представител на върха.Според едни габровлии трябвало да доведат свещеници, според други това трябвало да направят старозагорци, защото Паметникът на Свободата е на територия в границите на старозагорската митрополия.

Панихида все пак е имало, но в Соколския манастир, споделиха представители на ротарианската общност в Габрово, които бяха патрон на традиционния туристически пеши поход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *