Млад мъж от Благоевград е починал от коронавирус

Млад мъж от Благоевград е починал от коронавирус

48-годишен мъж от Благоевград е починал от коронавирус, съобщи днес на заседанието на Областния кризисен щаб директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов, съобщава БНР.

„Той е антиваксър, категорично е отричал съществуването на заболяването и се е съмнявал в ефективността на ваксините. Десет дни е бил вкъщи в тежко състояние. В последните дни е потърсил лекарска помощ. За съжаление, изходът е летален. Приятелката му също е била положителна, влезнала е в болница и го е изкарала леко“, каза още д-р Калоянов и призова за по-бързи темпове на ваксинация.

По думите му 86 061 са направените ваксини на територията на областта, с което заемаме седмо място в страната по брой имунизирани. Като процентно съотношение – 16.5%.

„Имаме достатъчно ваксини. На много от ваксините обаче скоро ще изтече срокът на годност, правят се постъпки и за дарения на съседни страни“, каза още той.

130 са новозаразените днес в областта, най-много са в Благоевград – 40. Заболеваемостта е 363 на 100 000 души. В болница са настанени 264 души, шестима от които са в интензивни отделения. Днес предстои да бъдат открити още легла за лечение на COVID болни в лечебните заведения от област Благоевград.

„За момента нямаме напрежение за липса на легла за хора, които желаят да бъдат хоспитализирани. Все още имаме колеги, които не са ваксинирани, както и такива, които отказват да влизат в COVID-отделенията, има и недостиг на кадри, което е проблем“, допълни директорът на РЗИ-Благоевград.

По думите на директора на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов в обучение от разстояние са 226-ма ученици. Карантинираните паралелки в Пиринско са девет – четири в Сандански и пет в Благоевград. Има единични случаи на карантинирани ученици заради положителен тест или заради контакт с болни.

„Към момента се справяме добре, осъществяваме контрол, всички училища спазват мерките и имат дезинфекциращи продукти“, каза още Златанов.

Заседанието на Областния кризисен щаб в Благоевград започна с церемония по награждаването с грамоти на Министерството на здравеопазването за проявено старание, висок професионализъм, постигнати резултати, ангажимент и съпричасност към имунизационната кампания срещу COVID-19 екипите, работещи в имунизационния кабинет в РЗИ-Благоевград. Грамотата бе връчена от областния управител Николай Шушков на директора на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов, който от своя страна връчи грамотата на доц.д-р Екатерина Митова и д-р Павлин Янкулски. Грамота получи и д-р Димитър Джупанов от Разлог.

На днешното заседание на Областния кризисен щаб присъстваха както представители на контролните органи, така и представители на местното сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите.
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.