Модерен съд! Разпитаха онлайн в лондонското метро свидетел по дело в Благоевград

Модерен съд! Разпитаха онлайн в лондонското метро свидетел по дело в Благоевград

Първият дистанционен международен разпит на свидетел – очевидец по наказателно дело, чрез платформата на Месинджър и Фейсбук се проведе в Районен съд – Благоевград.

„Свидетелят не можеше да дойде за разпит в България от Великобритания месеци наред заради карантините и Covid-19, поради което в последното заседание е включен за разпит направо от лондонското метро, докато пътуваше за работата си по време на обедната си почивка – единственото му свободно време през деня”, обясни съдия Екатерина Николова, която гледа делото. „Така към арсенала от технически опции на съда ни за дистанционни разпити на свидетели и експерти по делата чрез платформите на Skype и Zoom се прибави и платформата на Messenger и Facebook”, добави съдийката.

Миналата седмица пак съдия Николова проведе дистанционен разпит на трима софийски лекари по скайп, които са вещи лица по дело за ПТП, по което подсъдим е шофьор, който през лятото на 2018 г. блъснал с джипа си 29-годишна жена, която пресичала пешеходна пътека на бул. „Димитър Солунски” в района на гарата, пише в. „Струма“.

„Бързо, лесно и далеч по-евтино за бюджета на съда, защото спестихме пътни разходи и хонорар за явяване в зала“, коментира съдия Екатерина Николова дистанционния разпит като инструмент за прилагането на електронно правосъдие. Припомняме, че преди една година съдийката проведе първата в региона видеоконференция за разпит на двама свидетели, италиански граждани – служител в митницата на Анкона и представител на финансова полиция, по дело срещу благоевградски тираджия, която бе организирана по линия на международното сътрудничество.

Онлайн разпитът с участие на преводач бе реализиран логистично с техника на Апелативен съд – София и със съдействието на Комисията по IТ технологии при ВСС . Впоследствие иновативните способи за прилагане на електронно правосъдие бяха използвани и по други дела – като дистанционен разпит на българин като свидетел от съд в Англия или пък дело за изменение на мярка по време на извънредното положение, в което обвиняемият участва от следствения арест, вместо в съдебна зала.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *