Монахинята Пелагия от женския манастир в Ресилово, пазила Благодатния огън: Не сме извършили геройство

Монахинята Пелагия от женския манастир в Ресилово, пазила Благодатния огън: Не сме извършили геройство

Женският манастир над Ресилово даде Благодатен огън на храмове в Дупнишка духовна околия и общините Кюстендил и Струмяни за Разпети петък.

Патрирах Неофит обяви, че тази година няма да пътува делегация от БПЦ със самолет до Божи гроб, за да донесе Благодатния огън в България, а средствата, определени за пътуването, ще бъдат дарени за борба с коронавируса, пише в. „Струма“. В някои манастири се поддържа Благодатният огън до следващата година. Оказа се, че единствено в женския манастир “Покров Богородичен” над Ресилово се поддържа огънят, донесен през миналата година.

Трите монахини ревностно пазели през годината да не изгасне Небесният огън, като непрекъснато доливали елей в кандилото. От създаването на манастира през 1932 г. традицията се спазва стриктно. Монахиня Пелагия, която е завършила физика в Пловдив, но повече от 20 г. е отдадена на Бога, заяви по телефона: “Моля, не пишете. Не сме извършили геройство. Спазили сме традицията. От манастира си взеха от Благодатния огън и храмовете в Кюстендил и Струмяни. Не сме направили нещо голямо”, заяви скромно тя.

В момента в женската обител живеят три монахини и две послушници. Едната се казва Мария и се занимава със строителството в манастира, другата е юристка от София, която пристигна в обителта преди около 2 г. Най-възрастна е игуменката Мелания със светско име Николинка. Тя е родена в Ресилово, още на 18 г., през 1962 г., отива в манастира и 6 г. по-късно е назначена за игуменка на светата обител.

Манастирът се посещава от много миряни със здравословни проблеми, но молитвите помагат на семейства с репродуктивни проблеми. Вярва се, че след молитви към Бога много от тях стават родители.

В Рилската света обител също имало традиция да се подържа огънят, донесен от Божи гроб, но тази година го изпуснали да угасне.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *