Морето поевтинява с 20%, с 10% – планината

До 20 процента ще са по-ниски цените на хотелите през септември, каза председателят на варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Павел Косев пред Нова ТВ.

„Намалението зависи от категорията на хотела, от събитията, които се случват в него, и от заетостта на хотела”, обясни Косев. Думите му бяха потвърдени и от туроператорът Антония Чомпалова, според която намалението през идния месец винаги е минимум 10%. „ Може да се стигне и до 30% намаление”, каза тя.

Така например, нощувката за 1 човек в петзвезден хотел ол инклузив в Слънчев бряг е средно 110-120 лв. през август, а през септември цената пада до 90 лв. на вечер. За четиризвезден хотел в Златни пясъци пък намалението е от 111 лв. през август до 95 лв. през деветия месец. Чомпалова обаче обясни, че при хотелите с по-ниски категории намалението може да е по-голямо и нощувката да струва между 60-70 лв.

При къщите за гости също има спад в цените между 10-15% заради по-ниски обороти. Планините остават традиционно предпочитана дестинация за отдих. „Планината винаги е предпочитано място през септември”, каза Чомпалова. По думите й местата за настаняване в планината наблягат повече на допълнителни услуги, които влизат в цената на нощувката, а не толкова на по-ниски цени.

Например ако през август с нощувка за 70-80 лв. се предлагат закуска и вечеря, то през септември за същата цена гостите ще могат да получат и обяд, безплатна напитка за „добре дошли”, или дори спа процедура.

Много хотели обаче ще затворят до края на август или в началото на септември поради липса на туристи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *