Мошеници тормозят случайни жертви със сексзаписи

Mошеници отново заложиха на схемата за изнудване със сексзаписи чрез имейли, съобщава „Монитор“. От спама се оплака и известен музикант и бивш общински съветник.

Той сподели в социалните мрежи, че е получил съобщение по електронната поща, в което пише, че трябва да заплати сумата от 1100 лв., за да не бъде разпространен негов сексзапис. То гласи: „Гледам те вече няколко месеца (…) Направих видео, което показва как се задоволявате в лявата половина на екрана, а в дясната половина виждате видеото, което сте гледали. С едно щракване на мишката мога да изпратя това видео до всички ваши имейли и контакти в социалните мрежи“.

Този вид изнудване, оказва се, е доста често срещано. За измамната схема предупреди началникът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев още през януари. Експертите твърдят, че

тези хакери не са нищо повече от обикновени мошеници

Те действат най-често от африкански държави и избират жертвите си на случаен принцип. Те използват преводача на търсачката Гугъл, за да могат да достигнат до своите реципиенти в България. Ако човек се зачете внимателно, ще може лесно да разпознае използването на генератор, категорични са експертите. Мошениците заплашват с фалшиви сексзаписи, а понякога разкриват и пароли на жертвите от по-слабо защитени или стари сайтове.

Така те се опитват да придадат достоверност на съобщението, за да може „опарените“ да се уплашат и да изпратят изискваната сума, за да защитят честта си. Измамниците използват криптовалути, за да осуетят разкриването им. По-наглите от тях дори дават напътствия на жертвите си как да им преведат парите, за да осигурят получаването на подкупа.

Съветът на експертите е никога

да не се изпраща исканата от спамърите сума, а да се подаде сигнал

в сайта на ГДБОП. След това съобщението от мошениците трябва да се изтрие.

За да усилим киберсигурността си, на сайта на Главната дирекция за борба с организираната престъпност са дадени кратки напътствия, които да следваме. Според специалистите

ситуацията на пандемия ще даде старт на нова вълна от кибератаки. За да ги предотвратим, те съветват да сменяме фабричната парола на рутера си за интернет, да инсталираме сигурна антивирусна програма, да изтриваме приложенията, които не използваме, да обновяваме редовно софтуера си и да използваме биометрични данни и сложни пароли, за да защитим устройствата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *