Мъжко хоро се изви в ледените води на Тунджа в Калофер

Мъжко хоро се изви в ледените води на Тунджа в Калофер

Многолюдно шествие поведоха калоферци, преди да нагазят във водите на река Тунджа. По традиция първо влизат местните, а след това и желаещите от гостите на града, съобщи БТВ.

Точно 5 минути преди 8 часа момчета, млади мъже и по-възрастните калоферци, предвождани от кмета Румен Стоянов, хванал трибагреника, нагазиха в реката. Мъжете пеят песента „Залюбила е Василка“.

Мъжкото хоро влиза във водите на реката, които тази година не са ледени, но са достатъчно студени, за да пречистят и калят смелчаците. Тук „спасяване“ на кръста на Йордановден не се извършва така, както по другите краища на България, но и затова Калофер е специално място в този ден – калоферци предават кръста на най-младия участник в хорото. Тази година това е 4-годишно момченце, което за трети път влиза в реката.

Между 100 и 150 души ще влязат в Тунджа за ежегодния ритуал. Времето е ясно, а в града на Ботев са дошли хора от почти цяла България.

Едно от отличителните неща за мъжкото хоро в Калофер е неговата подготовка, която започна от предния ден със силно червено вино и домашни мезета. По традиция кметът Румен Стоянов и главните участници в мъжкото хоро подгряваха в кметската механа цяла нощ, свириха гайди и тъпани, и пяха песни.

В последните години стотици идват в града на Христо Ботев, за да се докоснат до традицията.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.