Мъжът с коронавирус от Стоб е спазвал карантината си съвестно

Мъжът от село Стоб, който е първият пациент в общинската болница в Дупница с положителна проба за коронавирус, е спазвал самоизолация. Той живее сам, не е контактувал с хора от селото или региона. Прибрал се е от Банско в четвъртък вечерта, като веднага се е изолирал в дома си.

Той си взел хранителни запаси от Банско и не е имал намерение да напуска дома си. Веднага е подал информация към властите, че ще спазва карантина, тъй като е работил в Банско. Първата полицейска проверка му е направена в петък. По данни на жители на селото мъжът не е нарушавал карантината си и е действал отговорно.

Действал е отговорно и при подаването на сигнала на спешния телефон 112, като е обяснил, че се прибира от Банско има симптоми на тежък грип, че има съмнения, че може да има коронавирус и следва да бъде изпратена оборудвана линейка от Дупница.

43-годишният мъж е настанен в изолатора на общинската болница. Той е развил двойна бронхопневмония. Състоянието му се оценява със средна тежест и няма да бъде транспортиран към София. Стабилизиран е, като има готовност да бъде включен на апаратно дишане, което за момента не се налага. На пациента се подава кислород наред с медикаментозното лечение.

Директорът на Регионалната здравна инспекция-Кюстендил д-р Златко Величков отказа да даде информация, тъй като има забрана областните щабове и структури да обявяват каквото и да било. Информация ще се подава само от Националния оперативен щаб.

Би следвало къщата на заразения пациент в село Стоб да бъде дезинфекцирана, както се случваше при предишни положителни проби в страната. Не можахме да получим отговор кой трябва да извърши тази дезинфекция-дали от РЗИ или от Общинския щаб в Кочериново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *