Мюсюлманска секта атакува 205 семейства в Сандански с макарони и картофи

Нерегистрираната в България мюсюлманска общност „Ахмадия”, основана преди 13 години в Сандански и Симтили, използва националната карантина, за да стигне до домовете на потенциални нови членове.

Ахмедиите, които от няколко години бяха потънали в нелегалност, извадиха 3500 лв., купиха с тях хранителни продукти, маски и дезинфектанти, разпределиха ги в 205 еднакви кашона с надпис „Мюсюлманска общност Ахмадия – България” и ги разкараха в домовете на санданчани – по списъци, изготвени неизвестно от кого, но направени по критерий „нуждаещ се”, пише в. „Струма“. Според ахмадиите кашони получили всякакви хора, независимо от произход, националност, убеждения или религиозна принадлежност. Към кашона имало и мрежичка с картофи и по груби сметки продуктите стигали за изхранване на едно семейство в продължение на 1седмица.

В България „Ахмадия” се смята за мюсюлманска секта, стъпила в страната ни преди 20 г. като част от глобален план за ислямизация на Европа. Първите емисари на това вероизповедание у нас са пакистанско семейство и първоначално дейността им се ограничава само на територията на Сандански, после влиза и в Благоевград и Симитли

В България въпреки липсата на разрешение за религиозна дейност организацията поддържа сайт в интернет, където допреди няколко години редовно публикуваше видеозаписи на петъчни молитви, проведени на арабски, но с превод на български.

През 2005 г. Дирекцията по вероизповеданията към МС отказа регистрация на Ахмадийска мюсюлманска организация мюсюлмански Джамаад Ахмадия начело с Емил Филипов от Сандански. Впоследствие регистрация им бе отказана и от Софийски градски съд. През 2005 г. обаче Благоевградски окръжен съд вписа в регистрите си сдружение „Ахмадия” и така сдружението започна да прикрива дейността на мюсюлманското вероизповедание.

Въпреки това от Дирекцията по вероизповеданията отказаха да се занимават повече с ахмадиите с мотива, че те имали малко последователи у нас и въпреки отказа за съдебна регистрация никой не можел да им забрани да събират последователи в частни жилища и да обсъждат проблеми, свързани с вярата им, но без да правят улични проповеди или молитви.

През 2007 г. в Окръжния съд в Благоевград тръгна дело за заличаване на съдебната регистрация на сдружение “Ахмадия”, по което свидетелства дупнишката фолкпевицата Сашка Васева, сближила се с базиралата се в Благоевград пакистанка Рифат, която се смята за един от емисариите на ахмадиите в България. В крайна сметка регистрацията в Благоевград бе заличена, но 10 г. по-късно мюсюлманската секта “Ахмадия” осъди в Страсбург държавата ни за потъпкване на религиозни права и получи обезщетение от 4000 евро. Получи и гласност кои са основателите й в България, защото Европейският съд за правата на човека изписа трите имена и годините на раждане на 31 българи, живеещи в Сандански, Благоевград, Петрич, с. Джигурово и Дупница, които се бяха писали жалбоподатели по делото.

Оттогава всъщност ахмадиите изчезнаха от обществения живот в региона, за да се появят тези дни с кашоните с леща и макарони и мрежичките с пресни картофи за 205 нуждаещи се семейства.

Лошата слава на „Ахмадия” води началото си от 80-те години на миналия век, когато сектата бе обвинена в извършването на над десет терористични акта в пакистанската столицата Исламабад. Оттогава тя е забранена в Пакистан.

Иначе движението е основано в Индия през 1889 г. и официално поставя силен акцент върху мира и толерантността. Мотото му е “Любов за всички, омраза към никой”. Ахмадиите вярват, че съществува един единствен Бог и че Сиедна Хазрат Мухаммад, Избраникът, който е и основател на сектата, е негов пратеник на земята. Освен на официалните власти в страната ни, ахмадиите не срещат одобрението и на Главного мюфтийство в България, според което вярванията им смесват исляма с характерните елементи на хиндуизма и християнската религия. Според главния мюфтия ахмадийското движение е обявено за „немюсюлманско“ със закон в Пакистан, където последователите му са обект на наказателно преследване, а в България ахмадийците не само не са последователи на Корана, но и движението им представлява секта.

Според сайта на „Ахмадия” движението им се е разпространило в повече от 191 държави по света, а последователите им наброяват повече от 200 милиона души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *