Набези от плъхове плашат британците

Затварянето на пъбовете и ресторантите във Великобритания ще накара милиони гладни плъхове да се опитат да влязат в домовете на хората, съобщава РИА Новости, позовавайки се на материал на „Мирър“.

Предстоящият студ също ще провокира търсенето на подслон и храна за гризачи, се казва в статията.

„Плъховете и мишките не спят зимен сън и представляват проблем през цялата година“, казва Натали Бънги, специалист в Британската асоциация за контрол на вредителите. Тя отбелязва, че тези гризачи са адаптивни и няма да пропуснат шанса да намерят топло място за зимуване.

През последния месец повечето от службите за борба с вредителите във Великобритания съобщават за увеличаване на броя на молбите на домакинствата за помощ в борбата с плъховете, пише вестникът.

Основната грижа е, че плъховете могат да разпространяват болестта на Вейл и други заболявания.

Много от тях „мутират“ и стават имунизирани срещу отровите. Британската асоциация за борба с вредителите посъветва жителите на страната да не складират храна по Коледа, тъй като това може да привлече гризачи. За да се противопоставят на заплахата от замърсяване, британците бяха призовани да изхвърлят отпадъците в кошчето за боклук и да ги запечатат възможно най-скоро.

За семейства в самоизолация поради коронавируса експертите препоръчват използването на специални капани за гризачи. Те обаче трябва да бъдат поставени на безопасни места, за да не навредят на членовете на семейството и домашните любимци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *