Навици на хората, които успяват да задържат теглото си след отслабване

Диетите са трудни за спазване, резултатите от тях още повече. А най-трудното идва, когато успеем да оцелеем след хранителния режим и най-после сме свалили излишните килограми. Да задържим теглото си е най-голямото предизвикателство, с което много хора не успяват да се справят. Те допускат грешки, които им пречат да задържат постигнатите килограми.

От друга страна има и хора, които някак успяват да запазят стройната си фигура след диета и задълго задържат балансираното си тегло. Как успяват?

Кои са навиците на хората, които успяват да задържат теглото си след отслабване?

Те не изпадат в крайности

Всичко или нищо. Много хора се самобичуват по този начин. Заради горчивия си опит и неуспехи в задържането на килограмите те смятат, че е най-добре да се ръководят от погрешната максима „всичко или нищо“. За да задържите килограмите трябва да се разграничите от крайностите, защото в дългосрочен план те не носят успехи.

Те наблягат на зеленчуците

Зеленчуците са прекрасни, защото съдържат малко калории, а толкова много фибри, антиоксиданти, минерали и витамини. Консумацията им е традиционен начин за справяне с килограмите. Ако наблягате на тях вместо на която и да е друга храна, ще спечелите в дългосрочен план. Това не означава да изключвате останалите макронутриенти, напротив. Просто в съотношението във всяка порция наблягайте на зеленчуците.

Награждават се от време на време

Никой човек не би могъл да живее в лишения завинаги. Няма как да не ви се прияде нещо любимо, което знаете, че е забранено. Ако нямате здравословен проблем, който налага да не консумирате дадена храна, няма причина да не си подарявате малки моменти на щастие от време на време. Важно е количеството да е малко и тези подаръци да не се случват всеки ден.

Забравете за „не мога да ям тези храни“

Торти, шоколади, пасти, кремове, тестени лакомства – защо трябва да се отказвате от тях завинаги. Хората, които съумяват да задържат килограмите си рядко се отказват от храни, които иначе обичат и които обаче се считат за вредни. Ако се чувствате зле от ограничаването на тези храни, позволявайте си ги от време на време. Хапвайте ги в много малки количества и се старайте това да не се случва всеки ден и да е придружено с достатъчно физическа активност, която да елиминира излишните калории.

Не спирайте да се движите

Ако смятате, че след постигане на резултатите от диетата можете да спрете с упражненията се лъжете. Физическата активност е нещо, което е добре да се превърне в част от живота ви не само заради фигурата, а и заради здравето ви.

Контролират порциите

За да успеете да задържите килограмите си трябва да следвате правилото за по-малки порции. Така няма да се налага да елиминирате цели хранителни групи. Ще можете да си хапвате разнообразни храни, но в малки количества.

Планирайте междинните закуски

Когато сте навън и нямате нещо здравословно подръка е най-рисковано да посегнете към баницата и пицата, като най-бърз вариант за притъпяване на внезапния глад. Ако такива грешки започнат да ви се случват твърде често, след края на диетата ще си върнете килограмите много скоро заради йо-йо ефекта. Затова планирайте междинните си закуски. Снабдявайте се с ядки, семена, плодове, зеленчуци в кутия, които да носите в чантата със себе си. Това е един чудесен начин да контролирате приема на калории, пише az-jenata.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *