Навършват се 105 години от убийството на Яне Сандански

Навършват се 105 години от убийството на Яне Сандански

Днес се навършват 105 години от убийството на революционера Яне Сандански. „За него можем да кажем, че една противоречива личност в историята на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Той претърпява еволюция в своето развитие“, казва за Радио Благоевград Елена Александрова от Регионалния исторически музей в Благоевград.

„В ранните си години той по-скоро е обладан от идеите на Върховния македоно-одрински комитет. Революционният мву път започва с четническата акция от 1895 година. Впоследствие обаче връзката му с Гоце Делчев става много трайна и тя оставя основен отпечатък върху неговото развитие.

Изявява се като лидер на Серския революционен окръг по време на Илинденско-Преображенското въстание. Яне Саяндански е убит на 22 април 1915 година в местността Папаз Чаир и е погребан до Роженския манастир, където е изградена и църква с неговото съдействие“, допълни Елена Александрова.

На 3 септември 1901 година на пътя между Банско за Горна Джумая (дн. Благоевград) Яне Сандански и ръководената от него сборна чета, в която влизат Христо Чернопеев и Кръстьо Асенов отвлича протестантската мисионерка Елън Стоун и нейната спътница Катерина Цилка. Така се поставя началото на аферата „Мис Стоун“.

Поисканият откуп от 14 500 турски златни лири е за въоръжаване. Въпреки преследванията, на 18 януари 1902 година, четата успява да получи откупа в Банско. Малко по-късно мис Стоун е освободена и изнася много беседи в Америка за македонската кауза.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *