Навършват се 105 години от убийството на Яне Сандански

Днес се навършват 105 години от убийството на революционера Яне Сандански. „За него можем да кажем, че една противоречива личност в историята на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Той претърпява еволюция в своето развитие“, казва за Радио Благоевград Елена Александрова от Регионалния исторически музей в Благоевград.

„В ранните си години той по-скоро е обладан от идеите на Върховния македоно-одрински комитет. Революционният мву път започва с четническата акция от 1895 година. Впоследствие обаче връзката му с Гоце Делчев става много трайна и тя оставя основен отпечатък върху неговото развитие.

Изявява се като лидер на Серския революционен окръг по време на Илинденско-Преображенското въстание. Яне Саяндански е убит на 22 април 1915 година в местността Папаз Чаир и е погребан до Роженския манастир, където е изградена и църква с неговото съдействие“, допълни Елена Александрова.

На 3 септември 1901 година на пътя между Банско за Горна Джумая (дн. Благоевград) Яне Сандански и ръководената от него сборна чета, в която влизат Христо Чернопеев и Кръстьо Асенов отвлича протестантската мисионерка Елън Стоун и нейната спътница Катерина Цилка. Така се поставя началото на аферата „Мис Стоун“.

Поисканият откуп от 14 500 турски златни лири е за въоръжаване. Въпреки преследванията, на 18 януари 1902 година, четата успява да получи откупа в Банско. Малко по-късно мис Стоун е освободена и изнася много беседи в Америка за македонската кауза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *