Над месец опашка за кремация заради COVID-19!

Над месец се налага да чакат за кремация близките на починалите от COVID-19. Има опашки и за погребенията, показва проверка на „Монитор“ из страната.

Кремацията на починали в Русе например се извършва в София, Пловдив и Варна, каза управителят на русенската траурна агенция „Тиона“ Татяна Стойкова. Близките предпочитали Пловдив и Варна, тъй като се чакало по-малко. За столичния крематориум можело да се чака и 40 дни, допълни тя. В момента крематориумът в София е натоварен и обикновено трябва около седмица за извършване на изгарянето, съобщиха от „София крематориум“ АД.

Бум на погребенията отчитат погребалните фирми в цялата страна. В Добрич например за месец ноември са регистрирани 1200 погребения, досега тази бройка е била за година време, казаха от обредния дом. Записването за часове за погребения става с дни напред и се налага телата на мъртъвците да се съхраняват в хладилни камери. В Добрич свободни за погребение часове има за след 3-4 дни. „Баща ми почина във вторник, има свободни часове едва за събота“, каза добричлия, потърсил услугите на една от траурните агенции в града.

Между 1600-1800-2000 лева струва повече от прилично погребение в Добрич чрез траурна агенция. В цената влиза ковчег от около 600-800 лева, венец, кърпи за гробарите, жалейки, подавки, престой в хладилна камера, ритуал в църквата. Най-евтиното погребение е около 1000 лева, най-евтиният ковчег е 100 лева и е от талашит. Най-скъпият ковчег пък струва 1800 лева.

Управителят на общинската траурна агенция във Велико Търново Методи Петров обясни, че в началото е имало изискване починалите от COVID да се погребват или в два ковчега: вътрешен метален и външен – дървен или в дървен, обшит отвътре с метал. Тъй като това изключително много оскъпявало цената на ковчега, обаче след това била направена корекция и сега се разрешава погребване в дървен ковчег, на който вътрешността се посипва с дървени стърготини или се дезинфекцира с биоцид, най-често хлорна вар. Според гробищния шеф обаче големият проблем е, че никой все още не е казал гробовете, в които са погребани починали от COVID, след колко години ще могат да се отворят и да се ползват отново.

Покрай скока в броя на погребенията се заговори и за спекулативни цени на траурните обреди. Като причина за поскъпването се изтъкват специалните мерки, които трябва да се взимат за починалите от коронавирус – да бъдат слагани в чували и в поцинковани ковчези.

Заради спекулата здравното министерство облекчи още през септември реда за извършване на погребения на починали от COVID-19, като на практика т. нар. метални ковчези не са задължителни. Специален ред за определени погребения е регламентиран в чл. 22, ал. 1 от Наредба №2 от 21 април 2011 година за здравните изисквания към гробищни паркове и погребването и пренасянето на покойници. Тъй като последната редакция на наредбата е от 2019 година, в нея, естествено, не присъства изрично COVID-19.

Според този текст покойниците, починали от заболяванията: холера, чума, петнист тиф, коремен тиф, антракс, туберкулоза (с бацилоотделяне), вирусни хеморагични трески и полиомиелит, или от установено ново, непознато опасно заразно заболяване, се поставят в плътно затварящи се полиетиленови чували, поставени в плътно затворени дървени ковчези, облицовани отвътре с ламарина. Дъното на ковчезите се посипва с прахообразен биоцид, разрешен за предоставяне на пазара по реда на Регламент (ЕС) № 528/2012 на Европейския парламент и на Съвета от 22 май 2012 г. относно предоставянето на пазара и употребата на биоциди или на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси, за продуктов тип 2 с доказано спороцидно действие, при спазване на условията на издаденото разрешение и на изискванията, посочени на етикета.

С избухването на пандемията от коронавирус бяха дадени писмени предписания от МЗ покойниците с COVID-19 да бъдат третирани като починали от установено ново, непознато опасно заразно заболяване и погребвани в т. нар. метални ковчези. Според участници в погребалния пазар това създало затруднения както за траурните агенции и общинските предприятия, организиращи погребенията, така и за семействата на починалите по две причини – липсата на изработени ковчези и високата им цена.

В резултат на многото запитвания през септември от МЗ са издали допълнителни указания до РЗИ в страната заради „създалата се недобра практика за спекулативно вдигане на цените в страната по отношение на предлаганите ковчези, облицовани отвътре с ламарина“. Според актуализираните и либерализирани през септември указания при погребване на телата на починали от COVID-19 се спазват разпоредбите на Наредба №2, като при невъзможност поради различни причини, включително и финансови, да се използват облицовани с ламарина ковчези и да се приложи алтернативен вариант. Според него може да се използва обикновен ковчег, като дъното му се покрие със стърготини, които също се посипват с прахообразен биоцид, след което тялото, предварително поставено в плътно затварящи се полиетиленови чували, се полага в ковчега, който се затваря плътно и траурните дейности продължават при спазване на всички противоепидемични мерки. От РЗИ са издали указания всички общини да уведомят погребалните агенции, които оперират на тяхна община, за описаната алтернативна възможност.

Рязък скок на броя на разрешените погребения на гробищата в Шумен е регистриран през ноември 2020 година в сравнение с ноември 2019, съобщи управителят на общинското предприятие „Паркове и обредни дейности“ Златин Кайряков. През миналия месец само в гр. Шумен са погребани 181 души срещу 75 за същия период година по-рано, което е близо 240 процента увеличение.

Предлагат дистанционно обслужване

Траурните агенции вече предлагат и опции за дистанционно обслужване не само през телефона, но и чрез видеовръзка по Viber, WhatsApp или Messenger, като допълнителна мярка за ограничението на COVID-19. Документите, нужни за погребението и ритуала, също могат да бъдат попълнени онлайн, но ако все пак близките предпочетат да отидат на място в офиса на агенцията, служителите уверяват за пълно спазване на мерките.

От софийска траурна агенция увериха, че няма промяна в цената на погребението, когато то е на починал от коронавирус. Единствената разлика е, че тялото се поставя в чувал, а ковчегът задължително трябва да е затворен, за да се елиминира възможността от заразяване на хората на поклонението. Цената е различна в зависимост от предпочитанията на близките. За погребалния сандък сумите варират от 80 до 1800 лв. Някои траурни агенции предлагат и готови пакети, които са на базови цени от 329 до 1046 лв., като те могат и да нараснат при избор на по-скъп ковчег и аксесоари за него. Кремацията се явява по-изгоден вариант. Под 400 лв. възлиза изгарянето на трупа, заедно с урнополагането.

В Русе се чака около седмица

В Русе в ситуацията на повишена смъртност за погребение се чака около седмица, коментира управителят на русенската траурна агенция „Тиона“ Татяна Стойкова.

„На 10 декември първата ми свободна дата за погребение е 18 декември и записвам за тогава. Няма значение дали починалият е бил с коронавирус или си е отишъл от друго заболяване“, допълни тя.

Стойкова е намалила цените на погребенията, тъй като по думите й на хората сега им трябват пари за лекарства. Едно COVID погребение на „Тиона“ струва 560 лева, ако включва само най- необходимите неща – обикновен дървен ковчег, кръст, жалейки и др., но без венци и екстри, за които се заплаща допълнително. Според нея цените са намалили и други нейни колеги, а и освен това в подготвянето на покойника за последния му път е отпаднало обличането. Както е известно, починалите с коронавирус са в полиетиленови чували.

От октомври отпадна изискването починалите с COVID-19 да се полагат в ламаринени ковчези, обясни Стойкова. Използват се дървени ковчези, като според указанията на дъното се поставят дървени стърготини и специален препарат. Някои агенции обвивали ковчезите с полиетилен за допълнителна защита.

И траурните агенции са на първа линия срещу COVID-19, но за нас никой не говори. И нашият живот е в риск, когато влизаме в морги, за да прибираме труповете на починалите с коронавирус, и, естествено, се страхуваме. Това сподели Пламен Нецов, управител на агенцията за погребални услуги „Небесна“ в Русе. От началото на пандемията агенцията е извършила над 50 погребения на починали с коронавирус, което е около една пета от общия брой в Русенско. До 8 декември тази година смъртните случаи на територията на областта достигнаха 245.

Поне 1000 лв. за починал от коронавирус в Стара Загора

Минимум 1000 лв. струва погребението на починал от коронавирус в Стара Загора, разказаха хора от погребалния бранш. Най-евтиният ковчег от поцинкована ламарина пристига от фабриката на цена 400 лв., но се предлага на опечалените поне със 100 лв. отгоре. Причината е, че по друг начин няма как да бъдат покрити парите за хората, които влизат в моргата, за да подготвят за ритуала покойниците. Цените на специалните ковчези варират в различна ценова гама в зависимост от дървената обшивка, но най-евтините не падат под половин бон. В Стара Загора научиха, че в други области отдавна е отменено изискването за задължително използване на поцинкован ковчег. От РЗИ твърдят, че за подобно изменение им трябва нарочна заповед от министъра на здравеопазването.

Най-тежко финансовото бреме пада върху общинската фирма, тъй като продължават да действат старите нормативи за заплащането на т.нар. служебни погребения, които са много отпреди пандемията. Справка от общинската администрация показва, че до 24 ноември в общината земния си път са приключили 2265 жители, като броят им надхвърля със 132-ма починалите през цялата предходна 2019-а. Само през ноември са били погребани 310 при 223-ма през октомври.

На този етап няма гробари, които да са напуснали или да са се заразили с коронавируса, но условията им на работа, особено в новооткрития гробищен парк между селата Богомилово и Ракитница, са далеч от нормалните, категорични са погребалните агенции. Там липсвала вода и захранване с електроенергия, нямало изградена ограда, липсвала и живата охрана.

От COVID-19 наскоро се спомина световноизвестният тенор Камен Чанев, погребението му бе при извънредни мерки за сигурност в двора на митрополитския храм „Свети Димитър“, там бяха допуснати ограничен кръг от роднини и колеги на оперната звезда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *