Над 100 студенти стоят блокирани в общежитията на Американския университет

Над 100 студенти стоят блокирани в общежитията на Американския университет

Над 100 чуждестранни студенти са блокирани в общежитието на Американския университет в Благоевград. Ръководството търси вариант да се приберат по родните си места при гарантирани мерки за сигурност. Заради пандемията от COVID – 19 Американският университет премина в онлайн форма на обучение още миналата седмица и така ще бъде до края на семестъра.

Българските студенти учат от домовете си. Повечето от чужденците не са се прибрали след ваканцията. Обсъжда се възможността тези, които са в кампуса също да заминат по родните си места, каза оперативният директор Тодор Тодоров. „В момента са малко над 100 нашите чуждестранни студенти, които са все още в университета ни. Препоръчали сме на всички в най-къс срок да си направят планове за пътуване, да се върнат по родните си места“, уточни той.

Тези, които с от най-рисковите държави, остават тук, каза още оперативния директор. „Не можем примерно студенти, които са от Италия, да ги насочим да се приберат в Италия или такива, които са от Иран да ги изпратим обратно към Иран. Така, че осигуряваме напълно към момента сигурни условия – хигиената ни е на изключително високо ниво, и продължаваме, дори и в момента, да обсъждаме с ръководството на университета как да процедирамe“, коментира Тодоров.

Около хиляда са студентите в Американския университет. По-голямата част от администрацията работи дистанционно.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *