Над 1,1 млн. евро спечелиха 9 училища, 2 университета и детска градина

9 училища от Благоевградска област, забавачка, както и двата университета в Благоевград – Югозападен университет „Неофит Рилски“ и Американски университет в България, са с одобрени проекти по Ключова дейност 1 – „Мобилност“. Те са в сектор „Училищно образование“, „Професионално образование и обучение“ и „Висше образование“ по Програма „Еразъм+“ на Европейската комисия, съобщават от Областен информационен център – Благоевград.

Поканата за проектни предложения беше публикувана през месец февруари тази година, а резултатите от подбора на проектните предложения бяха обявени на 12 юни. Общата стойност на европейските средства, които се предоставят от Програма „ЕРАЗЪМ+“, по всички 12 проекта в Пиринския край е 1 106 377 евро, като най много средства ще получат студентите и преподавателите в Югозападен университет – 459 000 евро, пише Илинден прес.

Освен двата университета в Благоевград проекти ще изпълняват Езикова гимназия „Академик Людмил Стоянов“, 8-мо СУ „Арсений Костенцев“, както и Детска градина „Ведрица“. Двете училища ще работят в областта на иновациите, а детската градина – за по-качествено и съвременно педагогическо взаимодействие.

Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев“ ще работи за развитие на предприемаческите умения като професионално предимство на своите ученици. За повишаване на професионалната квалификация и реализация са и проектите на останалите професионални гимназии с одобрени проекти – Професионална гимназия по икономика и туризъм-Петрич и Професионална гимназия по МСС-Гоце Делчев. В Банско Професионалната гимназия по електроника и енергетика ще развива потенциала си в изграждане на умения за програмиране на уеб сайтове с приложение в електронната търговия.

Проекти ще изпълняват също Спортното училище в Сандански и 2 основни училища – I-во ОУ „Свети Климент Охридски“ в същия град и I-во ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Гоце Делчев.

Европейската програма „ЕРАЗЪМ+“ е най-голямата европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт и всички нейни проекти в България се управляват от Центъра за развитие на човешките ресурси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *