Над 11 000 лв. дариха благоевградски прокурори на болницата

Прокурорите в Пиринско направиха дарения на болниците, за да подпомогнат лекарите в борбата с коронавируса. Над 6000 лв. е дарението на Окръжна прокуратура за МБАЛ – Благоевград, а Районна прокуратура – Благоевград дари над 6000 лв. на МЗ.

От Районна прокуратура – Сандански са дарили средства за местната болница, пише в. „Струма“. Магистратите и служителите от Окръжна и Районна прокуратура в Кюстендил са дарили средства за болниците в Кюстендил и Дупница, както и на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов” – 3500 лв.

„Около 25 000 лв. дарения е получила благоевградската болница от началото на обявената пандемия от коронавируса. Средствата са насочени изцяло за закупуване на предпазни маски и защитни облекла на лекарите и медицинските работници”, заяви директорът на лечебното заведение д-р Огнян Митев.

По повод информация, че има 10 заразени болни с коронавирус в Благоевград, д-р Митев заяви, че към момента в инфекциозно отделение на МБАЛ – Благоевград има 6-има пациенти с положителни проби, които са категорично установени. „Най-вероятно се касае за резултати от бързите тестове, но ние изчакваме втория тест”, обясни разминаването в цифрите д-р Митев.

Няма заразени медици от Благоевград, няма и опасност за лекарите и медицинския персонал в отделението по реанимация, в което починаха трима болни за едно денонощие, тъй като пациентите са били напълно изолирани.

В края на деня вчера от щаба обявиха за още един заразен в Благоевград, с което броят им става 11.

Припомняме, че и за тримата – мъж от Банско и майка и дъщеря от Разложко, бе официално съобщено, че са били заразени с коронавирус, но са имали и други заболявания. От друга страна, Общинският кризисен щаб в Банско заяви, че техният съгражданин не е починал от Ковид-19, тъй като само бързият тест е бил положителен, а вторият тест – отрицателен.

Така наречените PCR тестове са по-надеждни, като при тях изследването отнема минимум 5-6 часа, но пък резултатът е по-сигурен. Те са безплатни за пациентите и се изследват предимно резултати на пациенти със съмнение за коронавирус, техните контактни лица и медицинският персонал, който ги е лекувал. Материалът за тези тестове е гърлен, носен секрет или слюнка, уточниха лекари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *