Над 130 хоспитализирани в МБАЛ-Благоевград, почти целият екип на хирургия е в болнични

Над 130 станаха хоспитализираните с коронавирус в МБАЛ – Благоевград в седемте Ковид отделения. Двама от тях вчера загубиха битката с коварното заболяване и издъхнаха в интензивното отделение. Дифузното разпространение на коронавируса е в стихията си, най-вече в областния център, пише в. „Струма“. Благоевград е с най-много заразени през последните три дни – 115 души, и като се прибавят още 10 от селата, броят им е 125.

Повечето от медиците на хирургично отделение, което бе превърнато в Ковид, а те преместени в урологията, са болни. С Ковид са д-р Копанаров, д-р Икономов, в болнични поради операция е д-р Соколов, шефът на хирургията д-р Димитров е в дома си с температура от 38 градуса и днес ще му бъде направено изследване с PCR тест за коронавирус. Две от медицинските сестри на хирургия са на болнично лечение с дихателна недостатъчност. Единственият лекар хирург, който се държи, е д-р Николай Нешев, който дава дежурства в спешно-приемно отделение.

На практика хирургичното отделение в Благоевград не функционира, а хирургичното отделение в частната болница ПУЛС бе затворено заради болни лекари. С коронаинфекция са и медици от Спешен център, общопрактикуващи лекари, учители, полицаи, съдебни служители. Според лекари ситуацията е на път да излезе извън контрол, ако не се вземат драстични мерки за по-голяма социална изолация.

На фона на масовото заразяване единствената добра новина е, че лекарите, които са изкарали вируса, ще могат да се върнат да лекуват болните с настройката, че са изградили клетъчен имунитет. Макар да няма лекарство, болшинството от пациентите успяват да преборят болестта. Няколко благоевградски полицаи, които бяха хоспитализирани с вирусни пневмонии, вече са изписани и продължават да се възстановяват в домашни условия.

Най-важна в пандемията остава личната отговорност и спазването на трите „Д“ – дисциплина, дистанция и дезинфекция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *