Над 200 души с Covid-19 са преминали през МБАЛ-Разлог от началото на пандемията

Над 200 души с Covid-19 са преминали през МБАЛ-Разлог от началото на пандемията

Над 200 души с Covid-19 са преминали през МБАЛ – Разлог от началото на пандемията. Засега лечебното заведе успява да се справи, но медиците са на прага на силите си. Те не са почивали нито ден от обявяването на извънредното положение в страната. И към момента в разложката болница се лекуват болни с коронавирус.

Инфекциозното отделение е пълно на 100%, пълни са и част от леглата във вътрешно отделение, където също има обособена зона за прием на такива пациенти. През последните два дни има изписани, но има приети и нови пет. Никой не може да предвиди занапред колко ще бъдат пациентите и дали болницата ще има достатъчно капацитет, включително и човешки, за да се справи, пише в. „Струма“.

При нужда отделението по долекуване също може да приеме пациенти, но това допълнително ще натовари лекарите. Част от тях минаха през болестта, но е радостно, че към момента няма нови случаи сред гилдията в Разлог.

Според кмета Красимир Герчев именно болницата е един от факторите за разпространение на вируса в града. „Болницата е един от факторите, от които в Разлог се разпространява болестта именно чрез медицинския персонал, семействата им и т.н., защото тези хора приемат и лекуват болни не само от Разлог, а от четирите общини всеки ден. И ако ние не ги пазим, и те не могат да се опазят. Лекарите вече са изтощени до краен предел, затова най-голямата подкрепа за тях е хората да имат самосъзнание и да спазват мерките и условията. Ако искаме да им помогнем, нека проявим самосъзнание – да носим маски, да спазваме дистанция. Това ще бъде най-голямата подкрепа за тях“, коментира Красимир Герчев.

Той вече наложи известни ограничения, като забрани търговията на открито, и даде възможност само производителите да пласират стоката си. Кметът уточни, че на пазара в Разлог ще има пропускателен режим и ще бъде засилен контролът. Предстои да бъде взето решение дали хората, които ще го посещават, да носят задължително маски, въпреки че става въпрос за търговия на открито.

През последната седмица в Разлог случаите са единични. Единствено вчера от РЗИ обявиха 4 нови случая към 15 октомври.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *