Над 300 акта по 5000 лева заради почивка на пейка в парка

Над 300 акта по 5000 лева заради почивка на пейка в парка

Над 300 акта са съставили полицаите за нарушаве на на забраната за събиране на хора в паркове и градинки, съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов пред Нова телевизия.

„Колегите първо предупреждават, но има хора, които не се вслушват и биват санкционирани“, допълни той.

„Още от миналата седмица на служителите на МВР беше наредено, и те го изпълняват съвестно, по високоговорителите на патрулните автомобили да предупреждават гражданите да не се струпват на едно място, а да се прибират. Аз съм дал на всички областни директори правомощия, всеки, според обстановката, да преценява какви мерки да предприеме. Навсякъде броят на струпването на хора и карантинирането е различно. Не виждам някакъв проблем безотговорните граждани да се стреснат малко“, заяви Иванов.

„Ако всички мерки се контролират само от МВР, то тогава нашата кауза е обречена на провал. Трябва да има самоконтрол и отговорност от гражданите, не бива насила да става всичко“, смята той.

„Към този момент над 25 000 са гражданите, поставени под карантина. Но тази цифра се променя постоянно, тъй като има нови случаи, а на някои 14-дневната карантина е изтекла. Това е ежедневно променяща се цифра. Полицаите при извършване на полицейска проверка могат по ЕГН да проверят дали това лице трябва да е под карантина вкъщи“, обясни той.

Ако карантината е нарушена или се образува досъдебно производство, или се извършва проверка. Образувани са над 300 досъдебни производства за такова нарушение.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *