Над 300 първокурсници ще се обучават напълно безплатно в ЮЗУ

Правителството реши да превежда пари за целия курс на обучение на първокурсниците от професионални направления и защитени специалности с голям очакван недостиг на пазара на труда. За да покрие разходите през първата година, държавата заделя общо 2,6 млн. лева – по 1,3 млн. на семестър.

Очаква се с тези пари да се обезпечат таксите на 4476 първокурсници от 17 висши училища в цялата страна през академичната 2020/2021. Според просветното министерство трябва да се стимулира висшето образование, което трябва да отговаря на изискванията и потребностите на икономиката у нас. Мярката се отнася за 8 професионални направления, сред които педагогика, религия, химия, физика, енергетика.

„Веднага, след като бе прието постановлението, то бе отразено на сайта на университета и за два-три дни получихме страшно много запитвания. Специалността, която ще се изучава във Филологическия факултет е „Педагогика на обучението по български и чужд език“. Ще можем да приемем около 60 първокурсници“, каза деканът на факултета проф. Магдалена Костова – Панайотова.

„Общо над 300 първокурсници ще могат да се обучават напълно безплатно в Югозападния университет „Неофит Рилски“, съобщи за Радио Благоевград зам.-ректорът доц. д-р Ицка Дерижан.

Съгласно Постановление № 137 от 25 юни 2020 г. на Министерския съвет от такси ще бъдат освободени студентите, приети в специалностите: „Педагогика на обучението по математика, информатика и информационни технологии“, „Педагогика на обучението по физика и математика“, „Педагогика на обучението по химия и физика“, „Педагогика на обучението по химия и Човекът и природата“, „Педагогика на обучението по география и история“, „Педагогика на обучението по български език и чужд език (руски)“, „Педагогика на обучението по български език и чужд език (гръцки)“,„Педагогика на обучението по български език и чужд език (китайски)“, „Педагогика на обучението по български език и чужд език (английски)“, „Педагогика на музикалното изкуство“, „Педагогика на обучението по технологии и предприемачество“,, „Физическо възпитание и спорт“, „Оптични технологии“, „Физика“, „Химия“, „Медицинска химия“ и „Математика“.

За участие в класирането по специалности кандидат-студентите могат да подадат своите документи онлайн (https://ksk.swu.bg/WebClient/) до 3 юли 2020 г. или в Учебен корпус № 1 на университета (Кандидатстудентски център, стая 1102А, ул. Иван Михайлов № 66) до 5 юли 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *