Над 34% спад в приходите на община Разлог за април

С повече от 34% са намалели собствените приходи на община Разлог за месец април в сравнение с предходната година. Дали тази тенденция ще се задържи, ще стане ясно най-рано в края на второто тримесечие, когато изтича и крайният срок за плащане на местните данъци и такси с 5% отстъпка.

За да компенсира загубите от собствени приходи, община Разлог е свила част от разходите си, пише в. „Струма“. Кметът Красимир Герчев сподели, че икономиите са предимно от капиталови разходи. Средства ще се спестят и от озеленяване, като тази година ще бъдат посадени по-малко цветя и дръвчета. Икономии ще бъдат направени още от средствата за издръжката на общината, като разходите за консумативи ще се свият максимално. Няма да бъдат извършени и някои планирани ремонти за техника.

„По-пълен анализ ще имаме, когато приключи второто тримесечие. Този процент можеше и да е по-голям, но имаше една инерция март месец. Действително имаме спад на собствените приходи през април месец, но гледаме да ограничим част от планираните разходи. Не искаме да прибързваме с актуализацията на бюджета, следим стриктно финансовата ситуация и засега се побираме в тези параметри. За май месец е рано да говорим“, каза кметът на Разлог Красимир Герчев. Той подчерта, че е важно да се намери баланс, и изрази надежда поне хората, които не са загубили работа, да платят данъците си, за да може община Разлог да продължи да изпълнява основните си функции.

Градоначалникът успокои, че на този етап община Разлог не възнамерява да поема общински дълг, но поясни, че този въпрос ще бъде дискутиран едва след третото тримесечие на годината, когато ще стане ясно какви са приходите на общината.

„Мисля, че община Разлог няма да има проблем да се обърне към която и да е финансова институция и да се проучи възможността за временен овърдрафт, който да реши въпросите за няколко месеца. Общината няма задължения, стои добре финансово и на този етап, ако се наложи, може да си позволим именно оперативен овърдрафт, но основната ни цел е да се справим с наличните приходи, за да не се стига до заеми“, каза още градоначалникът.

Иначе не се изключва неизпълнение на заложените приходи от местни данъци и такси. Очакванията са за значително намаляване на приходите от туризъм, тъй като безспорно той търпи най-големи загуби. След миналогодишния рекорд на реализирани нощувки, който община Разлог отчете, тази година от администрацията очакват спад и респективно срив на приходите от туристически данък. Там общините са ограничени и в посока подпомагане и намаляване, или отлагане на данъците и таксите.

„Това е регламентирано със закон. Местните данъци са заложени в края на 2019 година и те трудно могат да бъдат коригирани. Това може да стане евентуално за следващата година. Това, което Законът за извънредното положение ни дава право, е да освободим от тротоарно право и наеми ползвателите, които имат договор с общината за ползване на общински обекти и са спрени със заповед на министъра на здравеопазването. Това вече го направихме, но другите данъци на този етап няма как да се коригират. В момента проучваме въпроса за концесионните такси за минералната вода, защото въпросът е юридически. Мислили сме и в тази насока и се надявам и хотелиерите да включат юристите си и да видим какво може да се направи. Винаги сме склонни на компромис с цел да се запазят работните места, защото туризмът за региона е сериозен бранш и дава препитание на много хора“, уточни градоначалникът.

Добрата новина е, че поне засега държавата няма да орязва финансите към общините. „На този етап имаме уверение от държавата, че няма да има редукция на трансферите към общините. Това ще ни даде възможност да изпълним инвестиционната програма, която е с осигурено целево финансиране. Това ще даде със сигурност глътка въздух и на строителния бранш, където също са наети значителен брой работници“, поясни градоначалникът.

По отношение на персонала от детските градини и училищата Красимир Герчев увери, че поне засега съкращения не се предвиждат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *