Над 80 шивачки от италианската фирма в Дупница, примириха се без заплати

Над 80 шивачки от италианската фирма в Дупница, примириха се без заплати

Над 80 шивачки в италианска фирма за обувки в Дупница подават заявление за напускане, след като на се получили заплатите си за март и април, а за май са били пуснати в неплатен отпуск, съобщи БНР.

Шивачките бяха дали ултиматум на собственика на фирмата Клаудио Мароки да им плати до 1 юни, но това не стана.

През февруари около 100 шивачки от този цех протестираха, като застанаха до машините и отказаха да работят след неполучени заплати. След намесата на инспекцията по труда им платили за февруари, след което са пуснати в неплатен отпуск.

Работници сигнализираха, че от предприятието се изнасят машините с цел прекратяване на дейността му. Машините се изнасят, за да бъдат рециклирани, след което ще се вкара нова техника, казаха тогава от ръководството на предприятието.

Цехът обаче не работи, въпреки информации за държавна поръчка за 70 000 чифта обувки за Италия, която се оказа отпаднала.

Една част от шивачките започнали работа в друга фирма в Дупница, а повечето ще се регистрират на борсата.

Инспекцията по труда в Кюстендил ще се възползва от правомощието си да инициира производство по несъстоятелност на предприятието заради забавени възнаграждения на поне една трета от работниците и служителите за повече от два месеца какъвто е нормативът. Дали това ще стане и ще стигне ли до такава развръзка, ще се знае в средата на този месец, казаха инспектори.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *