Назначават ударно психолози в училища и градини през лятото

Назначават ударно психолози в училища и градини през лятото

172 психолози и 74 логопеди ще бъдат назначени в училища и детски градини преди старта на новата учебна година, обясни експертът в МОН Благовеста Борчева. Те ще бъдат наети по проект „Подкрепа за приобщаващо образование” и ще указват подкрепа на специалистите, които вече работят в образователните институции.

Във фокуса му са децата с изявени дарби и тези, които са в риск от отпадане от образователната система до седми клас. Директорите, които вече са разкрили щатна бройка за психолог, тъй като има повече деца със специални образователни потребности, също могат да кандидатстват по проекта за назначаването на още един специалист. Той ще подпомага учениците с дарби и ще им оказва подкрепа за тяхното по-нататъшно развитие.

Общо 966 психолози са работили в детски градини и училища в края на 2020-а, сочат данни на образователното министерство. Част от специалистите обаче често биват назначени по други проекти и след приключването им са освобождавани.

По време на пролетната академия на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България Борчева посочи, че само около 1/3 от психолозите, започнали по проекти, остават на работа. Затова надеждата на експертите е всички специалисти, които ще бъдат наети и обучени по „Подкрепа за приобщаващо образование”, да останат в училищата и детските градини, в които започнат.

В момента учениците, които се изкачват на почетните стълбици и печелят медали по състезания и награди от конкурси, могат да получат стипендия едва след като започнат средното си образование. По проекта ще могат да бъдат отпускани стипендии и на децата с изявени дарби и от детските градини и училищата до 7-и клас.

Университети пък ще имат грижата за разработят карта нов модел да функционална оценка и идентифициране на децата с дарби и в риск от отпадане. Картите ще обединяват на едно място оценката на ресурсния учител и психолога социалната оценка на едно дете и какви социални услуги ползва семейството му, както и медицинското досие на хлапето.

По този начин цялата институционална информация за едно дете – образователна, здравна и социална, ще бъде събрана на едно място. Така, ако едно дете сменя училището, това, което го приема, ще може да научи всичко най-важно за него. За да бъде постигнато институционалното обединение между МОН, МТСП и МЗ, трите ведомства ще сключат споразумение за използване на картите. Първоначално те ще се ползват само от специалисти по проекта, но целта е моделът да бъде апробиран и в останалите училища и детски градини.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *