Най-възрастната монахиня у нас издъхна на 100 години

Най-възрастната монахиня у нас издъхна на 100 години

Най-възрастната монахиня у нас – сестра Херувима от Самоковския манастир се пресели в Небесното царство на 100-годишна възраст ден преди Никулден. Тъжната вест съобщиха от Софийската митрополия. Нейното светско име е Елена Иванова Кайтазова.

Монахиня Херувима е родена на 6 май 1920 г. в Костенец от благочестивите родители Иван Кайтазов и Йордана Стойчева. Има трима братя: Димитър, Георги и Ангел и две сестри – Павлина и Цветана.

Основното си образование получава в Самоков, като преди това постъпва за послушница в Самоковския манастир „Покров Богородичен“ на 24 май 1925 г. Постригана е в монашество на 13 октомври 1946 г. в същия манастир от Левкийския епископ Партений, по времето на игумения Ирина.

От деня на своето постъпване в светата обител, до ден днешен, тя не се отделя от нея, а с радост, страх Божии и смирение изпълнява своите послушания, едно от които е да дирижира църковния хор при манастирския храм, отбелязаха от Софийската митрополия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит на 6 май 2020 г. бе тържествено отбелязана нейната 100-годишнина, на която присъства Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който отправи поздравление към столетницата от името на Негово Светейшество.

Бог да прости монахиня Херувима и да я настани в Своите небесни селения, молят се в Софийска митрополия за душата на духовната си сестра.

„На 100-годишна възраст почина моята духовна майка – монахиня Херувима. С нея си отива последната от една епоха достойни духовни монахини в Самоковския манастир. Пътувай мила моя майко към Нашия Жених Господ Иисус Христос и Неговата Майка Владичицата Пресвета Богородица, които толкова много обичаше. Тук злобата, лъжата и завистта ни разделиха, но горе непременно ще бъдем заедно. Ти си в сърцето ми. Бог да те прости!“, написа във фейсбук игуменката монахиня Пелагия.

Монахиня Херувима ще бъде погребана в двора на Самоковския манастир, като опелото ще бъде извършено на 6 декември от 15:30 ч. в манастирския храм.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *