Напаст! Пепелницата нападна лозята край Сандански

Дъждовното време, което се редува със слънчеви часове в последните седмици, донесе болести по лозовите масиви край Сандански. В района на санданското село Катунци лозята са засегнати от пепелница.

„Времето е променливо, ту вали, ту пече слънце, а болестите това търсят – влага и топлина. Ако лозарите не пръскат навреме лозята, то загубите при тях ще са сериозни. Проблемът е, че се пръска, а веднага след това пак вали дъжд, който отмива препарата”, заяви кметът на Катунци – Красимир Кисов.

Пепелницата може да се спре само с често пръскане. Реколтата ще се спаси с третиране с препарати не през 10-14 дни, а най-много през 7 дни, само така ще се ограничат болестите и загубите по гроздето, пише Илинден прес.

За да предпазят лозята си, хората в региона използват различни препарати. Лозарите, които нямат финансова възможност да пръскат с препарати, използват като заместител тютюнева вода – пораженията обаче са факт.

В района най-често отглежданите сортове са „Широка мелнишка лоза”, „Мелник 55”, „Мерло” и „Каберне”. Местните хора продължават да отглеждат лозя, за да припечелят допълнителни доходи. „Но все повече са тези, които се отказват от лозарството. Причините за това са, че изкупните цени не са високи, а разходите се увеличават все повече. В същото време няма и гарантиран пазар за продукцията”, допълни кметът на Катунци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *