Напрежението ескалира! Стрелба на границата между Турция и Гърция

Отново напрежение и обстрел с шокови и газови гранати по границата между Турция и Гърция в района на Пазаркуле-Кастаниес. Репортерът на БНТ Иво Никодимов, който е на турско-гръцката граница заяви, че малко след 8 часа тази сутрин напрежението заради бежанците е ескалирало.

„Сутринта всичко бе спокойно, но изведнъж малко след 8 часа се чу пукот на оръжия“, сподели той.

От информацията стана ясно, че турските власти са използвали противошокови гранати. По непотвърдена информация дори са използвани химически гранати. Гръцката армия пое контролa по цялата граница в Турция в областта Еврос. Засилващият се мигрантски натиск предизвика въвеждането на най-високо ниво мерки за сигурност в областта. Започна и надграждане на граничната ограда с бодлива тел.

Съобщава се, че само за денонощие опитите за незаконно преминаване на браздата са се увеличили повече от два пъти. Екипи на армията и полицията патрулират по всички крайгранични пътища. Фронтекс засили патрулите между турското крайбрежие и гръцките острови в Егейско море. Пред камерите на БНТ военните задържаха четирима афганистанци. Те са преминали в Гърция през река Марица. При друга гранична проверка са заловени трима афганистанци и двама мароканци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *