Напусна ни един от най-изявените български педиатри

На 88-годишна възраст си отиде един от най-изявените български педиатри проф. Драган Бобев, съобщи БНТ. Лекар с изключителен принос за налагането на световни стандарти в лечението на тежки болести при децата. Дълги години проф. Бобев беше национален консултант по детска онкохематология и трансплантология и ръководител на специализираната клиника в болница „Царица Йоанна“.

Проф. Бобев е завършил ВМИ – София през 1958 г. Със злокачествени заболявания при децата се занимава от 1969 г. През 1977 г. защитава дисертация на тема „Цитологични варианти на острата лимфобластна левкемия в детска възраст с оглед прогнозата и лечението“.

През 1990 г. е директор на Научния институт по педиатрия – София. От 2000 до 2013 проф. Бобев е управител на Специализирана болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания – София, ЕООД, гр. София. А от 2006 – Национален консултант по детска онкохематология и трансплантология.

От 1966 става последователно асистент, главен асистент, доцент и професор, преподавал на студенти по медицина, специализанти и лекари. Участва в съвместни разработки на Европейското дружество по костно-мозъчна трансплантация по проблемите на костно-мозъчната трансплантация при злокачествените заболявания.

Участва в научни проучвания, свързани с молекулярно-генетичната характеристика на неопластичните болести в детската възраст. Участва в съвместни разработки на Европейското дружество по костно-мозъчна трансплантация по проблемите на костно-мозъчната трансплантация при злокачествените заболявания. Участва в научни проучвания, свързани с молекулярно-генетичната характеристика на неопластичните болести в детската възраст Бил е Национален консултант по детска онкохематология и трансплантология. Удостоен е със званието „доктор на медицинските науки“ (1986).

През 1997 г. проф. Драган Бобев и неговият екип (д-р Георги Михайлов, д-р Добрин Константинов, д-р Лидия Гърчева, д-р Боряна Аврамова, д-р Мая Йорданова) са наградени с отличието „Медик на годината“ за осъществяването на първата костно-мозъчна трансплантация в България.

Носител е на орден „Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги в клиничната педиатрична онкохематология и за приноса му при функционирането на център по костномозъчна трансплантация (16 септември 2011). Носител на наградата „Лекар на годината“ за 2018 г. на Българския лекарски съюз в категорията „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на дадена специалност“ (19 октомври 2018). Поклонението ще бъде на 27 март, петък в храм „Света София“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *