Наско Сираков разкри как ще разпредели акциите на „Левски“

Новият собственик на Левски Наско Сираков даде първата си пресконференция. „До момента съм дал стотици хиляди интервюта, но днес съм изключително развълнуван. Ако нервнича в някои моменти, искам да ме извините, защото тук става въпрос за съдбата на „Левски“. Първо искам да изкажа огромна благодарност към феновете. Ако не бяха те, може би сега нямаше да има пресконференция. Това, което направиха е без аналог в световната история. „Левски“ да продължава да диша се дължи на тях“, бяха първите думи на Наско Сираков.

„Защо се заех със задачата да взема акциите? Приех „Левски“ като кауза, кауза да бъде спасен. Защото това е най-тежкият момент в 106-годишнината на клуба“, подчерта легендарният голмайстор.

„Дълговете на клуба са общо 23 млн. 948 хиляди лева. След жеста, който направи г-н Спас Русев. Преди 20 минути подписахме споразумение с Главбулгарстрой за 5 години. Прекратява се делото срещу „Левски“ и подписахме 5-годишно споразумение без никакви лихви. След 5 години ще бъдат потърсени дължимите парите от компанията. Дотогава клубът ще може да си стъпи на краката. Това е около 7 млн. Също така 7 млн. лева са задълженията към Националната лотария и Нове холдинг, но те са с падеж 2023 година. Не е чак толкова страшна ситуацията. Реално в момента най-големият проблем са парите, които дължим от началото на годината досега – на футболисти, администрация и треньори. С всеки един от тях ще започна разговори след тази пресконференция. Ясно е, че този златен дъжд, който е валял досега, е приключил. Всеки един трябва да прояви уважение към институцията Левски. Когато е имало пари, всичко е плащано на секундата. Сега трябва да стегнем коланите. Разбира се, че ще огледаме много внимателно всеки един пост, където имаме хора. Има какво и как да се направи в тази насока“.

„Бившите собственици не са имали такава експертиза, която имам аз по спортно-техническите въпроси. Скъпоплатени чужденци, които да са извън групата и да бъдат резерви, е прекалено голям лукс за всички отбори. При нас може да се окаже смъртоносно. В ДЮШ не съм имал възможност да наблюдавам работата пряко. Това е една от насоките, в които ще обърнем сериозно внимание. Не е нормално „Левски“ и ЦСКА да играят при такива условия. За материалната база съм говорил с всички фенски организации. Не съм обещал титли и купи, защото с толкова задължения, колко са тук, и с тази материална база не е нормално да имаме такива амбиции. Сигурен съм, че „Левски“ ще си стъпи на краката и ще печели титли и купи. „Левски“ трябва да бъде синоним за коректност“.

„Във всеки мач се вижда, че уважението към институцията „Левски“ е загубено. За да бъда 100% коректен и гарант на всички хора, които застанаха зад мен. 51% от акциите ще бъдат в мен и те ще бъдат неприкосновени. 35% от акциите ще прехвърля на Тити Папазов. Той ще бъде вторият акционер след мен, защото каквото и да кажа за него, ще бъде малко. Най-важното е, че на него и неговото семейство имам повече доверие, отколкото на себе си. Постигнах споразумение със Станимир Стоилов да прекратим това срамно дело, което клубът води срещу него, защото той е най-успешният треньор в историята на „Левски“. Не можем да се отанасяме така към най-заслужилите хора. Той никога не си ги е поискал. В управлението на „Левски“ ще влязат експерти, професионалисти и легенди, които съм сигурен, че ще работят така, както ще работя аз – без нито една стотинка“.

„Разполагаме с четирима вратари и подписан договор с пети. Разполагаме с трима нападатели и само с четирима защитници, включвайки Живко Миланов – 5. Всяко едно наказание на тези футболисти, води до проблем. Това е голям дисбаланс. В селекционен план е възможно и аз да направя грешки, но те не могат да бъдат в съотношение 10 към 1. Имам представа за екипа, който искам да създам. Чест прави на феновете и привържениците, че те събират всеки месец 145 000 лева за задължения към НАП. Благодарности към НАП, че без това споразумение, щяхме да имаме големи проблеми“.

„Водим разговори за спонсори и рекламодатели всеки ден, но виждате, че бетинг компаниите са в позиция на ослушване, след като се заговори за нов закон за хазарта, който по мое лично мнение ще се отрази изключително негативно не само на българския футбол, но и на българския спорт. За всеки един договор ще бъдете уведомявани от пресслужбата на клуба. Един апел към всички вас. С евтини сензации, целящи да злепоставят името ми и името на Левски за първи път и последен ще вляза в обяснителен режим. Приятел съм с Гриша Ганчев от много години. В изключително труден момент през 2013 година той ми помогна със заем, който беше нотариално заверен и съответните лихви. Миналата година съм изчистил абсолютно всичко двойно. Искам да му благодаря. Ако зависи от мен, докато съм жив, ще съм приятел с Гриша Ганчев. Извоювал съм си правото да пия кафе с който си поискам. В името на Левски бих пил кафе с Папата и Ел Чапо. Никога не съм имал възможността да говоря и да се видя с Делян Пеевски. Готов съм да пия кафе с всеки в името на Левски. Абсолютно всички рекламни позиции в „Левски“ са свободни. Единствено името на стадион Георги Аспарухов не е свободно“.

„Ще опитаме да намерим споразумение с абсолютно всеки футболист на „Левски“. При всички положения ще искам да има други хора около мен. Виждаме, че през последните 3-4 дни получаваме доста приятни изненади, както днес с Главбулгарстрой и преди дни от г-н Спас Русев. Мисля, че имаме потенциал и водим разговори в момента и други задължения да отпаднат или разсрочени дълго във времето. Най-големият ни проблем са текущите задължения към хората, които работят в „Левски“ на всички нива. Искам да намаля харчовете поне наполовина. Вчера играхме с „Локомотив“ (Пд), който е с 4 пъти по-малък бюджет от нас и бяхме тотално надиграни. Веднага доведе до асоциация, че нещо при нас е сбъркано“.

„С Ивайло Петков не съм водил разговори, но ще трябва да се разделяме. Видяхме, че моделът бащица е сбъркан и „Левски“ се мъчи. Предпочитам да имам 10 малки спонсора, отколкото един голям. Гарантирам ви, че ще ги намерим тези спонсори. При всички положения, за да се завърти колелото, ще ни трябват 2-3 години“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *