Настимир Ананиев: „Пътното убийство“ трябва да се вкара в закона

Призовавам да се вкара в закона “пътното убийство” по примера на Италия, коментира бившият председател на Комисията по транспорт Настимир Ананиев пред bTV. Той допълни, че присъдите за това престъпление започват от 12 години, когато шофьорът е бил пиян, използвал е наркотици или е карал без книжка.

Общо 32 катастрофи са причинени от шофьори, управлявали под влиянието на наркотични вещества до края на март. Експертите описват дрогираните водачи като самоуверени и опасни.

628 са загиналите при пътни произшествия за 2019 г., съобщи Настимир Ананиев. Според него трябва да има спешни законодателни промени и призова за по-тежки наказания, както за употребилите дрога, така и тези, които са шофирали пияни или с превишена скорост. По негови думи почти нищо не се направило, за да се ограничи войната по пътищата в последните години. „Какъв сигнал даваме към обществото – че можеш да убиеш и да получиш минимална присъда. Ще получи ли условна присъда убиецът на Милен Цветков“, запита Настимир Ананиев.

Експертът съобщи, че индиректните и директните загуби са пътната безопасност са 2 млрд. лв. и настоя за по-строги наказания за шофиране след употреба на алкохол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *