Нашариха с графити и Богословския факултет в София

Графити се появиха на новоремонтираната фасада на сградата на Богословския факултет. За това сигнализираха зрители на Би Ти Ви.

Въпреки че се намира на оживения площад „Св. Неделя“ в София, на метри от Съдебната палата, фасадата на Богословския факултет не беше пощадена от авторите на графити.

Сградата на факултета, която носи културна стойност, беше в ремонт в продължение на години.

Деканът на Богословския факултет доц. Иво Найденов разбрал за графитите преди седмица.

„Заболя ме, защото около преди месец сградата бе приета в този вид след реставрацията и само в тази част имаме скеле, поради факта, че имаме да довършваме някои неща. Някой се е възползвал от това, качил се е и е оставил своето творение на стената“, обясни в „Тази сутрин“ доц. Иво Найденов.

„Дали е творчество, или не – не знам. Но определено не пасва на тази сграда, която е паметник на нашата Екзархия. Смущава ме факта, че на бул. „Витоша“ имаме засилена охрана, а никой не е забелязал. Камери има, но от тази страна не функционират заради ремонтните дейности“, обясни още доцентът.

По думите на Иво Пенев от столичния инспекторат графитът на фасадата на факултета не е творчество, а вандализъм.

„Този вандализъм ще бъде заличен от фирмата, която е ангажирана с реконструкция на сградата. По-лошото е как ще опазим оттук насетне фасадата. Творецът е млад човек, около 20-годишна възраст, който се стреми да блесне в средите на графитърите.

Създаваме регистър на хората, които правят така наречените „бомби“, като до момента имаме списък с 15 подобни графити-хулигани, с прякорите им, зад които се крият конкретни лица“, обясни още Пенев и призова всеки, който стане свидетел на подобни прояви да сигнализира, за да могат да се наложат санкции, както подобава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *