Нашествието на опасни пурпурни медузи в Гърция се разширява

Нашествието на опасни пурпурни медузи в Гърция се разширява

Ваканция „в компанията“ на медузи в морето в Гърция предвиждат специалистите и през тази година, съобщава телевизия Скай. Новото е, че броят им вече е значителен не само в Егейско, но и в Йонийско море.

Взривът в популацията на пурпурните медузи, Pelagia noctiluca, в Егейско море започна през октомври 2020 г. и ако следва модела на други подобни случаи в миналото, срещите с тях ще бъдат чести още 1,5 – 2 години.

Пелагията или пурпурната медуза е смятана за един от най-опасните видове медуза в Средиземно море. Опарването й е болезнено заради невротоксина, който съдържа. Плувците се съветват да бъдат добре осведомени какви мерки трябва да вземат в случай на опарване.

През тази година пелагията беше забелязана край гръцките брегове още през зимата, но популацията й обикновено се увеличава значително през лятото. Смята се, че широкото й разпространение се дължи също на по-високата температура на водата и на намаляването на популацията на рибите.

Досега медузата е установена масово в централната и северната част на Егейско море, както и по островите на Аргосароническия залив, пише „Катимерини“. Вече се наблюдава обаче в значителни количества и в Йонийско море – Закинтос, Кефалония, Пакси, Корфу.

Когато пелагията е млада, тя има оранжево-кафяв цвят, но с възрастта придобива пурпурно-лилава окраска.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.