Наши гастарбайтери в Италия разказват: Животът продължава, както преди!

Наши гастарбайтери в Италия разказват: Животът продължава, както преди!

Дупничани, гастарбайтери в Италия, която е сред най-потърпевшите от коронавируса, след Китай, разказват за ситуацията пред в. „Струма“. След обявената карантина в цяла Италия заради коронавируса Даниела Стоичкова, която е в Милано, заяви:

“Не сме чак толкова зле след въвеждане на карантина в Италия. Който иска, ходи на работа. Аз току-що се връщам от работа. Не се разрешава да се събират много хора на едно място. Преди няколко дни децата не се пускаха навън, но сега си играят по парковете. Баровете работят… Наложиха карантината като предпазна мярка, а не че навсякъде има заболели от коронавирус.

Животът продължава както преди. Аз пътувах до България през уикенда. На аерогарата попълних декларация, че влизам в страната. Премериха ми температурата. Върнах се в понеделник пак със самолет. На италианското летище само ми измериха температурата”, разказа Д. Стоичкова.

18-годишната Кристина Стоянова, която живее в градчето Венето, което се намира на 300 км от Милано, пък е на обратната позиция. Тя твърди, че мерките срещу коронавируса са драконовски. Ето какво разказа Стоянова:

“В гр. Венето може да се излиза до магазина само със сертификат, че е нужно, и то само в най-близкия магазин. Издава се сертификат, ако някой работи или трябва да се движи из града по друга причина, заради детето например. Не може да се пътува от град на град без причина, трябва да сме внимателни.

Въпреки че вирусът не е опасен, се разпространява много лесно и бързо. Много хора са в болници и ако се заразяват още хора, а те все повече и повече, то ще дойде момент, в който в болниците няма да има места, и ще трябва да се избира кой да се лекува и кой не. Цяла Италия е червена зона вече. Дано мине бързо.

Сертификатът за напускане на дома се попълва онлайн, но примерно за работа трябва да си носиш и листа, който ти дават със заплатата. По този начин удостоверяваш, че се налага да отидеш на работа и се знае къде е работното ти място”, разказа дупничанката Кр. Стоянова.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *