Наши гурбетчии в Италия: Спряха бусовете, забравяме за колетите!

„Бусовете спряха заради карантината. Оставаме без колети от България. Край на домашната ракия срещу вирусите, лютеница, родни храни“. Това обявиха гурбетчии от Родопите, които от години живеят на Апенините.

Италия стартира безпрецедентни мерки срещу разпространението на коронавируса, обявявайки национална карантина. По последни данни, повече от 9000 души в Италия са заразени, а починалите са 463-ма.

В същото време хиляди нашенци работят и живеят на Апенините. Десетки превозвачи пък правиха ежеседмични курсове до страната, траспортирайки колети в двете посоки. Те обаче са преустановили дейност, поне до април, до когато е обявена националната карантина.

В същото време всеки завърнал се от Италия в България подлежи на 14-дневна карантина в домашни условия.

Припомняме, че тя вече приключи за осемте ученици от Кърджали и двамата учители, които се завърнаха след 16-дневен престой в района на Милано. Всички са здрави.

„Има страх, паника, усеща се навсякъде. Трафикът в Рим никога не е бил толкова облекчен. Хората се запасяват с хранителни продукти. С десетки хора от Родопите съм разговаряла към момента, които не смятат да се прибират на този етап в България“, посочва за „24х7 Родопи“ 60-годишна жена от Кърджалийско. Тя работи в района на Рим от 13 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *