Наши и гръцки фирми на бунт на ГКПП „Илинден-Ексохи“

Търговски и превозвачески фирми от България и Гърция излизат на протест от двете страни на граничния пункт „Илинден-Ексохи“ с настояване той да бъде отворен за товарни автомобили, съобщи БНР.

С решение на гръцките власти пунктът беше затворен за всички превозни средства на 22 юли, като срокът за тежкотоварни автомобили беше до 3 август, след което бе удължаван два пъти – до 15 и до 31 август.

Камионите от района на Гоце Делчев, Доспат, Пазарджик и Смолян, както и тези от района на Драма и Кавала, са принудени да преминават през „Кулата-Промахон“, което ги натоварва с разстояние и чакане. За проблема, който според фирмите неаргументирано нарушава принципа за свободно придвижване на стоки, те са сезирали и ЕК.

„Около 300 километра е разликата при отиване и връщане на един товарен автомобил. Отделно има много чакане на КПП „Кулата-Промахон“. Това изключително много утежнява финансово фирмите“, обясняват недоволните.

Бизнесът е категоричен, че затварянето на пункта „Илинден-Ексохи“ не е с цел ограничаване на заразата от коронавирус, тъй като шофьорите на камиони стоят в кабините и се връщат за няколко часа.

„Фирмите проявиха търпение. Първо беше 4-ти август, стана 15-и, сега 31-ви август, а не се знае и докога ще продължи. Настояването ни е да се вземат бързи и адекватни мерки за отваряне на „Илинден-Ексохи“, обясни Кръстьо Веселинков, един от организаторите на протеста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *