Наши медици от Стокхолм: В Швеция драмата започва, SAS, VOLVO, SCANIA вече затвориха

До вчера знаехме, че Скандинавия и по-конкретно Швеция не са засегнати от COVID-19. Оказва се, че вече не е така. От няколко дни и там паркове и магазини вече опустяват от деца, майки, бащи, дядовци и баби.

Семейство медици от Благоевград, които от 31 години живеят и работят по специалността си в Стокхолм, споделиха пред „Монитор“: „Работим и за сега всичко е наред. Наистина, Швеция се откроява от другите страни с мерките си по време на пандемията. Основният принцип е, че човекът трябва да вземе сам решение. Държавата само препоръчва да се избягват социални контакти, да се работи от дома“, споделя семейството.

В Швеция вече са затворени гимназии и университети, децата учат online. Големите концерни SAS, VOLVO, SCANIA и други предприятия затвориха по собствено решение. От понеделник се затварят ски курорти, заведения, търговски обекти. Но по собствено решение. Не се забранява, но се съветват хората и да не пътуват за предстоящите Великденски празници.

Вече са затворени старческите домове за посещения. Здравеопазването работи с всички нужди и лишения, които и други страни изпитват, но засега ситуацията е под контрол. В интензивните звена, с външни диализи кривата на заболеваемост от COVID-19 до сряда все още бе под контрол, позволяваща на системата да се справя с потока от болни.

Военните отвориха военно-полева болница в панаирната палата в Стокхолм. Засега е само в готовност. Министър-председателят се обърна към нацията веднъж сам и вчера чрез интервю по инициатива на националната телевизия. Това се случва изключително рядко. Хората са уплашени като навсякъде, но не смразени от паника и ограничения, твърди с увереност семейството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *