Наш лекар: Спад на интереса към ваксините, въпреки големите доставки

Интересът за имунизация срещу Covid-19 намалява в момента, в който вече има достатъчно и различни ваксини. Може и да е парадоксално, но това е актуалната картина, която се наблюдава в момента от личните лекари. Подобна е ситуацията и в един от ваксинационните центрове в Благоевград – на общопрактикуващия лекар д-р Венцислав Даскалов.

„Ентусиазмът към ваксините е намалял, няма големи опашки от желаещи, поне при мен е така. Интересното е, че през април, когато нямаше толкова количества ваксини, сме правили повече имунизации. Дневно ваксинираме по 30 човека, като така сме организирали логистиката, че да не се стига до струпване на хора. Тези, които са се записали, се уведомяват в кой ден и час да дойдат да се ваксинират. Вече има възможност за избор на ваксини между „Пфайзер”, „Модерна”, „АстраЗенека” и „Янсен”.

Определено никой не пита за „АстраЗенека”, всички предпочитат някоя от РНК ваксините. Отскоро има доставки и от американската векторна ваксина на „Янсен”, която, за разлика от другите, е еднодозова. Не мога да преценя дали се търси, тъй като засега съм получил 1-2 флакона”, обясни д-р Даскалов.

От началото на имунизационната кампания през неговия ваксинационен център са поставени около 800 ваксини, половината от които са с втора игла. По думите му заради занижения интерес към ваксините заповедта на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров за приоритетно имунизиране на възрастните хора над 60 г. в интервала от понеделник до четвъртък е трудна и дори невъзможна за изпълнение, предава. „Струма“.

„Ако дойде някой пенсионер, първо той ще бъде ваксиниран. Няма как обаче да огранича другите желаещите за имунизация извън тази възрастова груха, които, както казах, не са много, да не идват в първите четири дни на седмицата“, добави д-р Даскалов.

Едно от обясненията на лекарите за спадналия интерес към ваксините е, че самата кампания тръгна накриво още с неудачното определяне на имунизационните фази. В първа фаза бяха включени например лекари и служители във ферми за норки, след това държавната администрация, а възрастните хора останаха на заден план. Впоследствие фазите се смесиха, бяха разкрити зелени коридори, но първоначалният подем угасва. Сега служебният здравен министър обръща фокуса към възрастните и хората с хронични заболявания като потенциално най-рисковата група. Очакванията на лекарите са, че имунизационният процес ще се катализира през следващите седмици най-вече заради летните почивки и пътувания в чужбина, тъй като се изискват ваксинационни сертификати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *