На Йордановден в Благоевград няма да хвърлят кръста в реката

На Йордановден в Благоевград няма да хвърлят кръста в реката

Тази година Богоявленският ритуал с хвърлянето на кръста в Благоевград ще бъде изместен от река Благоевградска Бистрица в двора на катедралния благоевградски храм „Въведение Богородично“, съобщи за „Струма“ отец Петър Стефанов.

В последните дни на 2020 г. местните свещеници се събрали и решили да се съобразят с въведените противоепидемични мерки, които забраняват струпването на едно място на много хора, дори и ако това е на открито. Безспорен факт е, че ритуалът с хвърлянето на кръста на 6 януари във водата на реката срещу Младежкия дом от години е най-многолюдното мероприятие в календара на Българската православна църква.

„Преценихме, че няма да можем да въведем ред на реката – обясни отец Петър. – Затова взехме решение да организираме Богоявленския водосвет в двора на храма, където е по-възможно да избегнем струпването на много хора. Дежурен този ден е отец Светослав Кючуков и най-вероятно той ще потопи кръста в някой от нашите съдове. Откакто избухна пандемията, забелязвам, че хората много ограничиха посещенията си в църквата, идват само най-вярващите, и затова се надявам на този Йордановден да няма стълпотворение. От хората, които все пак ще дойдат, ще изискваме маски и отстояние, защото първостепенна задача на всички ни е да спрем разпространението на болестта“.

Според отец Петър, който тази есен изкара коронавируса заедно със съпругата си – секретаря на храма „Въведение Богородично“ Аделина Стефанова, към варианта организиране на скромен Богоявленски ритуал в двора на храмовете им ще прибегнат почти всички негови колеги от Неврокопската епархия.

Сред малкото изключения е отец Георги Танчев от кресненския храм „Св. Иван Рилски”. Той е решил да отслужи Великия Богоявленски водосвет в двора на храма, но да запази атрактивното хвърляне на Светия кръст в 11.00 часа в басейна на градския плаж, както беше и миналата година. Изискванията към мераклиите да извадят светинята са само да са кръстени православни християни. С разлика от 1 час отецът ще направи ритуала и в дворовете на храма “Св. Атанасий Велики” в с. Горна Брезница и на “Св. Злата Мъгленска” в с. Сливница.

„Всички мерки са предприети и очакваме присъствието на полицията“, увери отец Георги в отговор на въпроса ни не се ли притеснява от струпването на много младежи на едно място по време на пандемия.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *