На кафе на открито – въпрос с много неизвестни

На кафе на открито – въпрос с много неизвестни

Заведенията за обществено хранене – ресторанти, кафетерии и сладкарници, вече могат да функционират, но при специален режим на работа. Процесът ще може да се осъществява само ако съществуват открити търговски площи към обектите, информира БНР. В Благоевград собственици и управители на подобен род заведения се опитват от няколко дни леко да влязат в активен период.

Доколко обаче търговците са готови да поемат новата икономическа и социална тежест; и преодоляват ли клиентите психологическата бариера, създадена от обществената карантина.

Без сериозен ентусиазъм се завръщат към традиционните си функции барчетата и обектите за обществено хранене в Благоевград. Въпреки, че членовете на местния браншови съюз обявиха преди дни, че всяко заведение ще осигурява качествена хигиенна среда и защита за клиeнтите си, на този етап повечето от запитаните благоевградчани все още не са готови за подобни развлечения. Част от тях са на мнение, че все още е прекалено рано за такива експерименти. Хората са категорични, че не би трябвало да се рискува със здравето на всички участници в процеса. Макар да имаше и становища, че е време да се влезе вече в по-нормален житейски ритъм.

Въпреки лекия скептицизъм и обяснимо съпротивление, предвид и епидемичната обстановка, някои проявиха съпричастност към дейността на търговците. Според запитаните, предстоят доста трудности пред ангажираните в ресторантьорския бизнес. И изразиха недоверие относно рентабилността на тази дейност при така създадените обстоятелства. Необходим е и строг контрол от страна на здравните власти, подчертаха някои от тях.

Факт е, че след очакваните психологически промени във всеки един от нас след въвеждането на извънредното положение, ще бъде трудно както на собствениците, така и на работещите в кафенетата. Задължителните хигиенни изисквания, които трябва да се спазват по принцип, в този период са още по-завишени.

Работещите в обслужващите звена обаче, на този етап са спокойни. И са в пълна готовност да отговорят на специфичните условия.

Възвръщането в обичайния традиционен работен режим няма как да стане, са категорични хората от обслужващата сфера. Още по-непредвидимо е доколко ще могат да се справят в бъдеще с очакваните финансови тежести. Поддържането на търговски обект с десетина функциониращи маси на открито, изисква ангажирането на почти на целия капацитет от персонала, казват те. А това изисква заплати, консумативи и данъчни ангажименти, което неминуемо ще доведе до срив при някои от търговците, е мнението на компетентните лица.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *