На матурите: По 10 зрелостници в стая с три прозореца, 12 – в зала с четири

На разстояние 1,5 метра един от друг трябва да бъдат ученици по време на матурата. Така при стандартна стая с три прозореца не трябва да има повече от 10 зрелостници, посочи просветният министър Красимир Вълчев при представянето на мерките за изпита. В гимназия по чужди езици „Васил Левски” в Бургас обаче прозорците са четири и затова и учениците в нея ще бъдат повече – 12.

„Броят на учениците е в зависимост от размерите на стаята и нашите са малко по-големи, затова спазвайки разстоянието от чин до чин, ние успяваме да съберем в стаята 12 ученици”, обясни директорката на гимназията Весела Иванова пред бтв. В изпитаната зала от стол до стол зрелостниците ще бъдат оставени на 1,70 м един от друг. Това и с 20 см. повече от необходимото според изискванията от МОН.

В гимназията по списък трябва да се явя близо 200 деца, за чиято безопасност ще се предприемат по-строги мерки от обикновено. „За струпването на учениците ще разчитаме на помощта на служителите на реда, които ще бъдат в по-голям състав. Те ще ни окажат съдействие още в самия двор да разположим учениците на безопасно разстояние.”, обясни директорката. Вътре в самата сграда зрелостниците ще влизат от два входа по определен ред. „Учениците се викат по стаи, като се започва от най-отдалечената към най-близката.”, каза Иванова. Освен за спазване на реда по време на матурата, камерите в изпитните зали могат да следят и за здравословното състояние на учениците. До края на седмицата директорката очаква конкретни указания от МОН и от регионалното управление, в които да бъдат разяснено какви мерки да се предприемат при проблеми. Ако в тях е посочено, ще бъде мерена и температурата на зрелостниците на входа на училището, уточни директорката. В гимназията вече са осигурени дезинфектанти и маските.

В СУ „Иван Вазов” Мездра също са подготвили залите за матурите три седмици преди провеждането им на 1-ви и 3-ти юни. Училището ще осигури маски за своите ученици, както и маски и ръкавици за техническия екип, който провежда изпита, уточни директорката на школото Мариела Торанова. Там имало и достатъчно зали и дори се очакват ученици от други училища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *