На Светла събота се почита Свети Йоан

На Светла събота се почита Свети Йоан

На шестия ден от Светлата седмица след Великден православните християни отбелязват Светла събота. Тази година празникът е на 8 май.

По църковния календар на Светла събота се почита Свети Йоан. Тъй като съботният ден е посветен на мъртвите, хората раздават червени яйца в памет на наскоро починали близки.

През този ден жените не бива да мият и да перат, за да не люти сапунената пяна в очите на умрелите. Те не кроят и шият дрехи, защото, който се облече с такава дреха, ще умре.

Светлата седмица завършва с Томина неделя, по името на св. ап. Тома, който единствен от дванадесетте апостоли на Иисус не повярвал на Христовото възкресение. В този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на Своите ученици, между които бил и Апостол Тома – един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение.

Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости.

Днес Църквата почита паметта на Свети апостол и евангелист Йоан Богослов.

Според Новия завет, Свети апостол и евангелист Йоан Богослов е един от първите апостоли, призовани от Христос за негови ученици. По-късно самият Иисус често повиква при различни знаменателни събития само трима от своите ученици – Йоан, брат му Иаков (Заведеев) и Петър. Именно Йоан е ученикът, на когото разпнатият Иисус поверява грижите за своята майка). Според ортодоксалното тълкуване, Йоан е и любимият ученик, който обляга главата си на гърдите на Христос по време на Тайната вечеря.

Извън записаното в книгите на Новия завет, преданието на християнската църква сочи, че Йоан е доживял до дълбока старост, като се е грижел за Богородица до самото ѝ Успение. След евангелските събития живее основно в Смирна и Ефес, а в края на живота си е заточен на остров Патмос, където пише знаменитото си „Откровение“Починал в 100 г от р.Хр.

Тъй като Свети Йоан Богослов е един от най-изявените Христови апостоли, под негово име съществуват множество творби, като именуването им идва за да бъде доказана една или друга теза по време на ранните християнски спорове, т. е. неговото име е привеждано за авторитет.

В канона на Новия завет са включени пет книги, чието авторство се приписва на Йоан – Евангелие от Йоан, три послания и апокалипсис. Съществуват различни датировки – например евангелието бива датирано между 63 и 98 г. сл. Хр. и според някои изследователи представлява т. нар. евангелие Q (quelle – на бълг. извор), на което се базират останалите. Според други апокалипсисът е не само най-ранната книга на Йоан, но и първата автентична книга на християнството Авторството на посланията не е оспорвано от никого.

На 8 май църквата почита преподобни Арсений Велики. Той е роден е през IV век в Рим и от младини станал известен със своето благочестие и мъдрост. Бил поканен от император Теодосий Велики за възпитател на неговите синове. Дълго време преподобни Арсений не се съгласявал, но накрая приел и пристигнал в Цариград където го приели с почести. Но след време отегчен от дворцовия живот Арсений тайно избягал в Александрия, а оттам в Скитската пустиня. Там той извършил много трудове за вярата и се въздигнал духовно. Преподобни Арсений прекарал в иночество 55 години. Той починал близо до Мемфис на 100-годишна възраст.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *