На частичния вот на 27 юни: 98 000 избират кмет за първи път с машина

На частичния вот на 27 юни: 98 000 избират кмет за първи път с машина

Близо 98 000 граждани ще избират кмет за първи път с машина. Причината за това е частичният вот, насрочен на 27 юни, който трябва да се проведе в 17 кметства и 1 община – Благоевград. Досега Изборният кодекс изключваше възможността на местните избори да се използват машини. С последните промени на изборните правила това се промени и устройства ще бъдат сложени във всички секции с над 300 избиратели.

Проверка показа, че такива се очертава да има в 139 секции.

В други 8 избирателите са по-малко

и машини не се налагат. Така броят на избирателите в секциите, където ще гласуват за кмет именно с устройства, е точно 97 356. Самите частични избори на 27 юни ще са и тест за 100% машинно гласуване преди предсрочните на 11 юли за народни представители. Те ще покажат как се справят и самите СИК с попълването на протоколите, които ще са много по-опростени предвид факта, че няма да смятат почти нищо на ръка, а ще пренасят данните от машинната разписка, като част от тези дейност дори няма да се случи в самата секция, а в изчислителния център на РИК.

На последния вот за НС през пролетта пукахме вот хибридно – с хартиени бюлетини и с машини. Към вот с бюлетина би могло да се пристъпи само при извънредни ситуации. Какви са те обаче тепърва ЦИК ще решава. Иначе досега в ЦИК са се регистрирали за частичните избори точно 14 формации, сред които и „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. Това

ще са първите кметски избори, на които формацията ще се явява

Отделно ЦИК готви разяснителна кампания за гласуването с машини за вота на 11 юли. Сред предложенията е интерактивно обучение за гласуване с машина, достъпно на сайтовете на ЦИК и на РИК. Чрез интерактивно приложение всеки ще може да се упражнява за гласуване с устройство, обясни председателят на ЦИК Камелия Нейкова на последното заседание на комисията.

„Може да се разпространи в социалните мрежи и хората да се упражняват в тази интерактивна среда. Оприличавам го на протокола на СИК, където могат да се упражняват членовете да го попълват. По същия начин нещо подобно се предлага“, каза тя. До дни ще стане ясно какви обществени поръчки за разяснителната кампания за изборите ще бъдат обявени от ЦИК.

Вече е активно и електронното заявление за гласуване в чужбина, като то е достъпно за попълване през сайта на ЦИК. То е нужно за основа на ЦИК при формирането на секциите зад граница за вота на 11 юли

За 11 юли: Партиите ще харчат до 3 млн. лв. за агитация

Всяка партия и коалиция ще може да похарчи до 3 млн. лв. за агитация за вота на 11 юли. Това става ясно от решение на ЦИК за правилата за финансиране на предизборната кампания, които по същество са на базата на ИК.Ограничението във финансирането на инициативните комитети пък е 200 000 лв. Парите за кампанията могат да се набират от собствени средства, такива на самите кандадати, както и дарения от физически лица.

Когато даден гражданин даде повече от 1000 лв., те задължително трябва да минат по банков път. След това Сметната палата ще прави проверка дали дарителят има достатъчно доходи, че да извади подобни суми. Забранени са и средства от юридически лица и еднолични търговци.Това се наложи, след като преди няколко седмици КС отмени текстове от Изборния кодекс и Закона за политическите партии относно финансирането.

Забранени са анонимните дарения, както и средства от чуждестранни физически лица, нито от чужди правителства, търговски дружества или организации, както и пари от религиозни институции. Не може да се ползва публичен административен ресурс от формациите и от инициативните комитети. Това на практика означава, че не се допуска безплатното ползване на държавни и общински помещения, автомобили, градския транспорт и други.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.