На 25 май решават съдбата на учителката, наричала първолаци „тъпунгери“

На 25 май решават съдбата на учителката, наричала първолаци „тъпунгери“

РУО – Кюстендил е сигнализирано за скандалния аудиозапис в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Дупница. Само преди ден стана ясно, че начална учителка обижда първокласници с думите: „Тъпчо“, „Тъпунгер“, „Не блей като овца – ела“ и др. Най-рано проверката ще бъде извършена на 25-и май, тъй като сега учителката и учениците са под карантина.

“Днес се провежда ДЗИ, а що се отнася до учителката и класа те са в карантина. Най-рано ще извършим проверката на 25-и април, обяви началникът на РУО – Кюстендил Мая Стойчева.

По нейни думи се очаква до дни да пристигне и цялата преписка по случая от страна на МОН. По думите на Стойчева те разполагат само с първоначална информация, а тя самата все още не е чувала записа, в който учителката Анета Колева крещи по децата.

„Ще проверим изнесената информация по случая и всякакъв вид документация. В момента не разполагаме с конкретика. Задължително ще чуем и записа, когато го получим“, обяви още началникът на РУО. Тя също обяви, че записът, направен по време на час от децата, е незаконен. Предстоят разговори с учителката Колева и директорът на основното училище Райко Ангелов.

„Ще приложим всички мерки, които са предвидени в закона. Имайте предвид, че работодател на учителката е директорът и именно в неговите правомощия е да се прилагат дисциплинарни наказания. РУО е работодател на директорите на учебни заведения, а те от своя страна на учителите“, каза още Стойчева.

От своя страна път родителите на първокласниците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Дупница настояват учителката да бъде уволнена. „Децата ни са системно тормозени. Дори се стига до абсурда госпожата да кара друго дете да бие моето“, твърди една от майките на потърпевшите ученици. До скандалния запис се стига, след като системно първокласниците се оплаквали за грубо отношение от страна на Анета Колева. Именно тогава родителите решават да поставят записващо устройство, за да разберат какво се случва по време на часовете.

„По график ще се разговаря с родители, тепърва ще се установява и казаното в записа. Сформирана е експертна комисия“, коментира директорът Райко Ангелов.

Кметът на Дупница инж. Методи Чимев също е запознат с проблема, като определи чутото от записа с думите „силно обезпокоително“. Изискани са писмени обяснения от директора Райко Ангелов и въпросната учителка.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *