На 5 юли отбелязваме летен Атанасовден

На 5 юли отбелязваме летен Атанасовден. Празникът поставя началото на периода на жътва.

Според народните вярвания

на този ден лятото се преполовява. Поверието гласи, че на летен Атанасов св. Атанас облича дебел кожух и отива при Бог с молба да му изпрати зима.

Светецът се счита за покровител на жътварите и орачите.

Св. Атанасий е роден в около 930 г. в град Трапезунд, Мала Азия.

При кръщението бил наречен Аврамий. На 7 години останал пълен сирак и бил отгледан от една монахиня, която го научила на съзнателна християнска вяра и добродетелен живот. По-късно отишъл при свои роднини в Константинопол, където придобил много добро образование, дори станал преподавател в известна школа. Там се запознал и с преподобни Михаил Малейн, игумен на манастира Кимина във Витиния. В неговата обител Аврамий приел монашество с името Атанасий.

През годините, прекарани в обителта,

Атанасий показал склонност към подвижнически живот и повечето време живял в уединение и молитва. Затова преподобният Михаил го препоръчал за духовник на своя племенник, пълководеца и бъдещ император Никифор Фока. Но скоро Атанасий пак потърсил уединение, този път на полуостров Атон, където от векове живеели монаси-отшелници. Никифор Фока, който независимо от поста си имал склонност към аскетски живот, дал значителни средства на своя духовен наставник, за да построи манастир на Атон. Така през 963 г. била създадена Великата лавра с просторен храм и сгради за събралото се многочислено братство. С тази обител се поставило началото на общежителното монашество (за разлика от отшелничеството) на Атон, наречен после Света гора.

Преподобният Атанасий не само бил добър духовен старец на монасите в обителта,

но и заради голямото си благочестие получил от Бога дар да върши много чудеса. С усърдна и гореща молитва той извел изобилна вода до своята лавра. И досега този извор се нарича на неговото име. Благодатният старец завършил земния си път в края на Х век и скоро след това започнали да го почитат като светец.

В някои части на страната на този ден се дават обредни курбани, раздават се погачи за благополучие и берекет.

Според поверията

днес жените не трябва да си навличат гнева на баба Черка, ако не искат тя да почерни дома им. Забранява се домакинска работа. Във всеки дом се коли черна кокошка, която се готви с ориз и се раздава на съседите.

В този ден отбелязваме и паметта на преподобния Сергий Радонежки Чудотворец, починал през 1392 г.

Имен ден днес имат Атанас, Атанаска, Наско, Начо, Живко, Живка, Живан, Живана, Траян, Траяна, Таско, Трайко, Трайка. Всички те празнуват и на 18 януари, когато отбелязваме Атанасовден.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *