Невероятните здравословни свойства на елдата

За разлика от зърнените култури елдата има по-ниско съдържание на въглехидрати от тях. Тя не принадлежи към семейството на зърнените култури, към които са просото, овеса, пшеницата, а е съвсем отделен вид и принадлежи към семейството на лападовите растения, пише lechebno.com

В югоизточна Азия тя се употребява от 6000 години. Богата е на ценни минерали – магнезий, калий, калций, мед, цинк, желязо, фосфор, кобалт, бор, йод, никел. Съдържа витамините В, В1, В2, РР, Е и до 16% белтъчини, сред тях са и незаменимите аминокиселини лизин и аргинин. Другите й съставки са 3% мазнини, 30% въглехидрати, лимонена, ябълчена и оксалова киселина, влакнини.

Елдата е много полезна и за отслабване. Ниското съдържание на въглехидрати и наличието на лесноусвоими белтъчини я правят особено подходяща за хора с наднормено тегло и страдащите от диабет. Подходяща е за всички диетични продукти употребявани за подобряване на здравето и такива за отслабване. Елдата е изключително вкусна и полезна за желаещите да се разделят с излишните килограми и не случайно някои я наричат царицата на отслабването.

Полезните й вещества помагат да се намали чупливостта на кръвоносните съдове и пропускливостта им. Лечебните й свойства са от полза за хора страдащи от болести на черния дроб и сърдечносъдови заболявания, при разширени вени, хемороиди, артрит, ревматизъм, хипертония, атеросклероза, при хипофункция на щитовидната жлеза, за имунната система, за подобряване кръвообращението, при анемия заради съдържащото се желязо в нея и за зрението. Освен за подопбряване състоянието на зрението елдата се препоръчва и при храненето на болни от глаукома.

Меню за диетата с елда

С тази диета можете да отслабнете до 10 кг на седмица. Диета е много тежка, но – ефикасна. Цяла седмица трябва да се хапва само специално приготвена елда.

Как да се приготви елдата?

Взима се една купа елда, върху нея се изсипва вряща вода, но не се вари, а престоява така през нощта.

Елдата може да яде с айран от 1%, но не повече от 1 литър на ден. Този режим на хранене, е предназначен за 1 седмица, след това прекъснете за един месец, за да няма привикване.

Как да запазите постигнатите резултати?

Не забравяйте, че за да запазите постигнатия резултат от диета с елда, е необходимо в продължение на няколко дни, да хапвате не повече от 600 калории дневно. След това увеличете броят на допустимите калории два пъти и така трябва да се храните 10 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *