Незаконният цигански бизнес с кръв процъфтява и в пандемията – със заплахи

Заплахи за саморазправа и незаконна търговия с кръв пред Националния кръвен център в София. Затова сигнализира зрителка на NOVA, която е станала свидетел на меко казано наглото отношение на дилърите пред сградата.

А на фона на пандемията и намалялото кръводаряване, дилърите качват цената, като вече се продава по 500 лв. на човек. Ще я наричаме Гергана, а него Иван, защото искат да останат анонимни от съображения за сигурност. Преди дни тя решава да се включи в кампанията по кръводаряване на Здравното министерство и се отзовава да даде кръв в Националния кръвен център в София.

„Този път на вратата ме спря една жена, която имаше нужда от кръв за майка ѝ. Така или иначе щях да дам безвъзмездно и казах, че ще дам на майка ѝ. Жената ми каза, че ще ми плати, аз ѝ казах, че това е незаконно и ще го направя без пари”, обясни Гергана.

На регистратурата в центъра момичето разбира, че е нужна допълнителна информация за нуждаещата се жена. „Тогава се обадих на приятеля ми. Когато той попита жената за допълнителната информация, тя каза, че вече се е оправила, че ще си има проблеми и си е платила на циганите”, разказва тя.

Възмутена от случилото се, Гергана подава жалба до ръководството на Националния център, полицията и здравното министерство. „Единствено директорът на Националния център ми отговори, че много пъти са се сблъсквали с това. Няма какво да направят, органите от второ РПУ са взели мерки, но те са били временни”, каза още тя.

Екип на NOVA провери на място пред Националния кръвен център как се търгува човешкият живот. Още с приближаването към сградата ни предложиха оферта за даряване на кръв. Казваме, че ни е необходим 1 литър кръв за наша близка, на която предстои операция в столична болница и пазарлъкът започва. В разговора се включва и мъж, очевидно тартора на групата от така наречената „кръвна мафия”.

След като се споразумяваме за цената, въпросният мъж записва имената на мнимата ни близка. Даваме и телефонен номер, на който чакаме обаждане, че дарението е направено. В края на разговора получаваме още разяснения от мъж, който се представя като Сашо. След минути екипът на телевизията се връща с камера и попада на тартора, който обстойно е обяснил как ще се получи схемата. Той отказа да говори пред камерата ни.

За черния пазар на кръв се знае от години, въпреки това, човешкият живот продължава да се измерва в няколко банки кръв и няколко стотин лева. Във време на епидемията от коронавирус справянето с тази незаконната дейност се оказва трудна задача.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *