Нечувано! 53 бона чужда сметка за телефон заради грешка на служител

Клиент на мобилен оператор останал неприятно изненадан заради чужда сметка, начислена му погрешка от служител. В жалба до Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) гражданинът се оплакал за пробив в сигурността на оператора и достъп до личните му данни, но всъщност се оказало, че огромната сметка е на друг клиент.

Преди година жалбоподателят Ч.Д. разбрал, че при проверка на дължимото за месеца на сайта на мобилния оператор с огромна изненада видял общо задължение от 53 381.16 лв. При детайлно разглеждане установил, че

към няколкото негови контракти е добавен чужд договор

на юридическо лице „М“, с което дружество жалбоподателят твърди, че няма нищо общо. Още по-смущаващо за Ч.Д. било, че има и съобщение, че може да ги управлява през сайта на оператора. Жалбоподателят заявява, че никога не е сключвал тези договори, нито ги е добавял в потребителския си профил, който е защитен с дълга парола.

Посещение в офис на оператора не дало резултат, за щастие се оказало техническа грешка след обаждане от служител. Но Ч.Д. счита, че някой е проникнал в профила му, има достъп до личните му данни и добавя чужди договори, поради което иска проверка на случая от КЗЛД – кой, кога, как и откъде е успял да пробие сигурността на сайта.

Проверка на комисията показва, че жалещият се е абонат на няколко услуги, предоставяни от мобилния оператор. Няколко месеца по-рано е сменил номера си, а

старият е предоставен на друг клиент – фирма

В резултат на техническа грешка при актуализация на системата, а не заради пробив, в профила на Ч.Д. се е появило задължение, отнасящо се към услугата на фирмата. Така се и решава проблемът на жалещия се пред комисията, а на оператора не е наложена глоба.

Подобни грешки не са рядкост. Адвокати отчетоха, че има ръст на делата за надписани сметки, но за ток. Почти всяка пета жалба срещу енергодружествата е за надписано задължение. Най-често жалбите са за неточно отчитане, липса на реален отчет или грешки при фактурирането на отчетените количества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *