Не е за вярване! Банките се отказват от наказателни лихви до 13 април

Банките няма да начисляват наказателни лихви за забавени вноски по заеми до 13 април. Мярката е в подкрепа на хората, изгубили временно или постоянно работа и доходи заради коноравируса и е включена в закона за извънредното положение.

Гласуваният на второ четене в парламента текст, който засяга заемите, гласи следното: „До отмяната на извънредното положение не се прилагат последици от забава на плащания на задълженията на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непарични последици като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи“.

На практика текстът е с много широк обхват и включва всякакви забавени задължения на граждани и фирми към други фирми – не само по кредити, а и неплатени в срок сметки за ток, парно, вода, телефон, телевизия и пр.

Освен че няма да плащат наказателна лихва, затруднените финансово граждани няма да бъдат вписвани в Кредитния регистър като нередовни платци. А в периода на извънредното положение кредиторите няма да може да прибягват до предсрочна изискуемост на задължението и да завеждат дела срещу длъжниците. Спират и запорите на банкови сметки на физически лица, на запори върху трудови възнаграждения и пенсии, както и извършване на описи на движими и недвижими вещи.

Трябва ясно да се знае, че неплатените вноски не се опрощава. Те трябва да се погасят в пълния им размер след края на извънредното положение. За разлика от някои европейски страни българското правителство отказва категорично да въведе като извънредна мярка опрощаване на заеми.

Премахването на наказателната лихва също е в помощ на кредитополучателите, защото тя е по-висока от стандартната, коментираха финансови експерти. Ако при ипотеките основната лихва е 3-4%, то при забава често е двойно повече за всеки изминал ден. При три забавени вноски пък се иска предсрочна изискуемост.

Според експерти не се налага допълнително разписване как да се прилага мярката. Кредиторите автоматично трябва да престанат да начисляват наказателни лихви с влизането в сила на закона за извънредното положение.

Не е посочено в какъв срок длъжниците в затруднение трябва да погасят вноските си по заемите след изтичане на извънредното положение. Липсата на такава разпоредба означава, че гражданите трябва да направят това веднага, в противен случай са застрашени от санкциите, които са били в сила преди спасителните мерки.

Най-голямата полза от този текст ще имат длъжниците към фирмите за бързи кредити, смята финансовият експерт Стефан Христов. Според него в момента банките са склонни да изчакват и показват разбиране. Някои трезори дори информират свои клиенти, че ако имат затруднения, могат да внесат по-късно вноската си. Две банки вече обявиха, че ще разсрочат кредитите на клиентите си, които са засегнати от ограниченията, въведени заради коронавируса.

Не е ясно обаче как фирмите за бързи кредити ще реагират, защото наказателните лихви са само част от съпътстващите разходи, които натоварват сметката на клиентите им. Такива са например задействането на специални „гаранции“, когато някой не е в състояние да си плаща сметката и кредиторът продава вземането на друга фирма, която начислява нова, много по-висока лихва.

Има и друг проблем – извънредното положение бе обявено на 13 март, а законът за извънредното положение ще се прегласува в Народното събрание след ветото на президента във вторник и не е ясно кога точно ще влезе в сила. Дотогава по забавените вноски на затруднените от коронавируса граждани и фирми ще се трупат наказателни лихви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *