Никой не вярва на помощ от държавата! Едва 59 фирми кандидати за схемата 60/40

Общият брой на всички издадени болнични до момента е 176 086, като тези по причина карантина са 5282, а с указания за коронавирус – 2072. Важно е, че ако миналата седмица средният брой на болничните за седмица е бил 300 – 350 на ден, от началото на тази седмица средният им брой е вече 670 до 700 на ден. Това съобщи социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерсски съвет.

Броят на подадените заявления по схемата за държавна помощ на пострадалите от извънредното положение фирми 60/40 до момента е 59, очаква се да станат значително повече през днешния ден,

Сачева посочи, че до края на седмицата се очаква одобрение от ЕК да започнат и разплащанията, но това не пречи заявленията да бъдат подавани. Очаква се от другата седмица да започнат плащанията.

Нарастването за социалните помощи – с 2000 души, но сме в началото на кризата, уточни Сачева. Към момента 23 000 души получават социални помощи.

45 млн. лева са насочени към българските общини, за да могат да осигурят патронажна грижа. Над 17 000 души ще бъдат с подсигурен топъл обяд.

От 13 март до вчера над 7000 безработни са постъпили на работа, само вчера над 600 също са постъпили на работа, каза Сачева след като по-рано стана ясно, че от въвеждането на извънредно положение на борсата са отишли над 20 000 души.

Има много сигнали за безработни с необработени документи от работодател, каза Сачева и ги посъветва да се регистрират в Бюрата по труда, след това ще си подадат документите.

Тя напомни, че сроковете са удължени с 14 дни след края на извънредното положение – което вече е до 13 април

Натискът върху социалната система все още не е застрашаващ, данните са динамични и се увеличават. Затова искаме актуализация, за да ни даде най-добра защита за най-лошият сценарий, каза още социалният министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *