Никополис ад Нестум отвори врати, но няма туристи

Никополис ад Нестум отвори врати, но няма туристи

Древният римски град Никополис ад Нестум край гърменското село Огняново отново посреща туристи. Община Гърмен отвори туристическия обект, който е разположен на площ от 100 декара. В историческото селище има аниматор, който да посреща гостите, има и охрана, и човек, който отговаря за поддръжката на античното селище. Проблемът е, че няма туристи.

„Заради коронавируса хотелите не работят и това е причина да няма посетители. Много от хотелиерите решиха да направят ремонти в базите си, докато обектите им са затворени. В други години по това време е пълно с туристи, които идват заради лековитата ни минерална вода”, заяви кметът на община Гърмен – Феим Иса.

Древният град Никополис ад Нестум е построен в късноримската епоха, през 106 година, от император Траян в чест на победата му над даките. Селището е едно от малкото запазени в България и единствено в Родопите от периода на римското владичество на Балканите. Обявено е за археологически и архитектурен паметник.

През последните години все повече туристи посещават района заради късноантичния град Никополис ад Нестум, който се превърна в туристическа атракция. Преди време по проект бяха реставрирани и консервирани кулите, крепостните стени, късноантичните терми, пише Илинден прес.

Монтирано бе ефектно осветление, изградена бе мрежа от алеи, за да могат посетителите по-добре да разгледат римския град. Изграден бе и малък амфитеатър, в който се провеждат различни фестивали и събития.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *