Новаков предлага „бърза писта“ за големите инфраструктурни проекти на ЕС

Новаков предлага „бърза писта“ за големите инфраструктурни проекти на ЕС

ЕК да създаде ускорени процедури за подготовка и одобрение на големите инфраструктурни проекти в ЕС. Това предлага евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков на членовете на комисията по бюджетен контрол в Европарламента, съобщиха от партията.

По думите му това ще намали бюрокрацията и стратегическите инвестиции ще носят навременни резултати и възвращаемост в икономиката.

Новаков отправил своите препоръки при представянето на доклад на Европейската сметна палата, според който изграждането на стратегически транспортни инвестиции в ЕС се бави средно с 11 години. Самото изследването се основава на анализ на 8 проекта от 13 държави, като България не е сред тях.

„Бързата писта“, предложена от Новаков, включва три елемента – предварителни консултации с ЕК преди подаване на апликационната форма за такива инвестиции, ускорени становища от ЕК по екологичната оценка и създаване на общоевропейски минимални изисквания за финансова и икономическа оценка на проектите.

Според Новаков с предварителната консултация ще се гарантира максимална изчерпателност и яснота за инвестиционните намерения още на ниво подаване на апликационната форма. По думите му утвърдената към настоящия момент практика на ЕК да се произнася със забележки по вече оформена документация може да забави процеса с години.

Според него е важно също Комисията да предоставя по-бързо становищата си по екологичните оценки на проектите. След отпадането на раздела за големи инфраструктурни инвестиции от Общия регламент за управление на Структурните и Кохезионния фондове на ЕС е необходимо да бъдат разработени общоевропейски минимални изисквания за финансова и икономическа оценка, в това число и такива за проектна зрялост и възвръщаемост. По този начин ще бъде постигната яснота и последователност както в подготовката, така и в одитирането на проектите.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *